![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc
mam problem z czytaniem z plika textowego. mianowicie zapisuje sobie do pliku wartosci oddzielone | wczytuje je w za pomoca file i zliczajac kolejne linie rozdzielam wartosci odseparowane |, wszystko dziala ok dopuki nie pojawi sie nowa linia w danych wtedy 'szablon' sie rozwala i zamiast wszystkich informacji w jednej linii rozwala mi sie na kilka np. tak : 15|maj|karol jest u cioci a ciocia jest u nas|15:16 normalnie w linii powinny byc 4 zmienne (oddzielone |) a tak pojawiaja sie te zmienne w 2 liniach/wiecej pomyslalem ze fajnie by bylo gdyby dalo sie czytac wartosc pliku w sposob jaki jest dostepny w pythonie czyli: plik[poczatek:koniec] i wtedy wycina mi tresc od 'poczatek' az do 'koniec' wiem ze funkcja fread, pozwala czytac jakas dlugosc pliku ale czy da sie w niej ustawic aby czytala od ktoregos znaku np od 20 jesli w jakiejs zmiennej wystepuje nowa linia aby sie pojawila rowniez po odczytaniu mam nadzieje ze udalo mi sie to jakos wytlumaczyc da sie cos takiego zrobic w php a moze da sie to zrobic jesce inaczej pozdrawiam p.s. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbyś jeszcze mógł dodać do posta wyżej kod php, to byśmy może coś poradzili.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zapisuje w taki sposob
a tak z niego czytam
no i pozniej jesce wykorzystuje w petli for zmienne $poz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj tego:
wynik jest tablica twoich kolejnych rekordów gdzie pierwszy element to zawsze linia wczytana a kolejne to po kolei czas, autor, comment, serwer czytaj to tak przeleć wyrażeniem regularnym (liczta 0-9 wielocyfrowa| znaki inne od "|" | znaki inne od "|" | liczba dwucyfrowa ":" liczba dwucyfrowa) przez zawartość pliku ile razy się da i zwróć w kolejności dopasowania wzorca pozdrawiam Ten post edytował brzuchalski 3.01.2008, 19:29:53 -------------------- -------------------------------------------------------------------
brzuchalski.com |
|
|
![]()
|
|
nie dziala, dostaje pusta tablice Array()
prubowalem to jakos zmodyfikowac do moich potrzeb ale jakos mi sie nie udalo moze moglbys mi pomoc
$tmp zapisuje taki przykladowy kod: 18:01 03.01.2008|piasek|koles lubi lody|255.255.255.255 i czy bedzie to dzialac gdy $tmp bedzie w pliku.txt zapisywac sie w ten sposob: 18:01 03.01.2008|piasek|koles lubi chodzic do szkoly|255.255.255.255 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej:
to tak, a lepiej:
to czytaj tak wyrazenie regularne=(1-2cyfry ":" 1-2cyfry 1"spacja" 1-2cyfry "-" 1-2cyfry "-" 4cyfry | wszystko co nie "|" | wszystko co nie "|" | 1-3cyfry "kropka" 1-3cyfry "kropka" 1-3cyfry "kropka" 1-3cyfry), ale pierwszy sposob powinien bez problemu pojsc tyle ze nie ma takiej kontroli nad danymi inny wogole sposob na:
Ten post edytował brzuchalski 3.01.2008, 20:10:29 -------------------- -------------------------------------------------------------------
brzuchalski.com |
|
|
![]()
|
|
w przykladzie pierwszym wyskakuje taki komunikat
w tejze linii znajduje sie :
drugi przyklad:
czy tutaj nie powinno byc tak? aby uwydatnic co dodalem dam kilka spacji
w trzecim przykladzie jesli wystepuje w zmiennej $comment tresc z kilkoma liniami to po odczytaniu wszystko jest w jednej linii, i po dopisaniu nowego rekordu nie da sie go odczytac mam jesce jedno pytanie:
wykorzystuje ten kod do pobrania komentarza i wysalania go do skryptu.php gdzienastepnie jest zapisywany, ale po nacisnieciu przycisku Dodaj strona przeladowywuje sie na pusta strone, moje pytanie gdzie i co powinienem zmienic zeby po nacisnieciu Dodaj wrocilo spowrotem na strone z ktorej zostalo wyslane, druga sprawa to czy mozna jakos w zrodle ukryc czesc kodu (chodzi o inputy, hidden) nie chcialbym aby jakies wiadomosci/dane zostaly wyswietlane dzieki wielkie Ten post edytował piasekps 4.01.2008, 10:23:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:34 |