![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy tworząc stronkę w jakims katalogu serwera powiedzmy www.nazwastrony.pl/test/index.php mogę includować do niego pewne podforum które znajduje się pod adresem www.nazwastrony.pl/viewforum.php?f=2 ? Jak można to zrobić? pozdraiwam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie samo include nie chce mi zadziałać...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
spróbuj require
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'http://nazwastrony/viewforum.php?f=2' (include_path='.:/:/usr/php/pear') in /test.php on line 11
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeszcze lepiej - przekształć viewforum.php tak, żeby wystarczyło wcześniej $f zdefiniować, a nie wrzucać bezcelowo wartość 2 do tablicy $_GET. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
działa samo viewforum.php ale viewforum.php?f=2 nie działa tym sposobem tzn $_GET['f']=2; nie działa
Ten post edytował humman 14.02.2008, 00:50:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki fragment kodu odpowiada u Ciebie za zmienną $_GET['f] w skrypcie viewforum.php?
Includując plik nie możesz doklejać mu do URL'u zmiennych. Bo też i po co, skoro linijkę wyżej możesz dowolną zmienną zdefiniować, którą includowany skrypt przetworzy. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
A jaki fragment kodu odpowiada u Ciebie za zmienną $_GET['f] w skrypcie viewforum.php? Includując plik nie możesz doklejać mu do URL'u zmiennych. Bo też i po co, skoro linijkę wyżej możesz dowolną zmienną zdefiniować, którą includowany skrypt przetworzy. $forum_id = request_var('f', 0); - to zapewne ta zmienna odpowiada za viewforum.php?f=2 czyli aby wyświetlić podforum f=2 domyślam się, że muszę wstawić 2 zamiast 0? $forum_id = request_var('f', 2); Zrobiłem coś takiego: <html> <body> <?php $forum_id = request_var('f', 2); include('../viewforum.php'); ?> </body> </html> wyświetliło mi błąd: Fatal error: Call to undefined function request_var() in /test.php on line 6 jak zdefiniować tą funkcję? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chłopie, używaj tagów do wstawiania kodów, to raz.
...a dwa to powiedz mi co chcesz osiągnąć? Pisałeś już o tym PHPbb wczoraj. Myślisz że jak includujesz viewforum to wyświetli Ci się lista? Raczej bardzo w to wątpię bo ten plik na pewno współgra z jakimiś innymi i samodzielnie Ci nie zadziała. Ten post edytował LonelyKnight 14.02.2008, 11:48:06 -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
Chłopie, używaj tagów do wstawiania kodów, to raz. ...a dwa to powiedz mi co chcesz osiągnąć? Pisałeś już o tym PHPbb wczoraj. Myślisz że jak includujesz viewforum to wyświetli Ci się lista? Raczej bardzo w to wątpię bo ten plik na pewno współgra z jakimiś innymi i samodzielnie Ci nie zadziała. co chcę osiągnąć : stworzyc plik test.php w którym stworzę swoje logo i całe header według swoich potrzeb i dołączę określony temat na forum w tym wypadku taki, który jest pod adresem viewforum.php?f=2 da się to zrobić includując viewforum? czy żeczywiście sam ten plik nie zadziała ale co wtedy? trzeba icludować kilka plików? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co chcę osiągnąć : stworzyc plik test.php w którym stworzę swoje logo i całe header według swoich potrzeb i dołączę określony temat na forum w tym wypadku taki, który jest pod adresem viewforum.php?f=2 da się to zrobić includując viewforum? czy żeczywiście sam ten plik nie zadziała ale co wtedy? trzeba icludować kilka plików? Pisałem Ci w tym poprzednim temacie, że header i footer zmienisz edytując szablony forum - mają rozszerzenie tpl a w nazwie pewnie header i footer ![]() ...a jeśli chodzi o wyświetlenie jakiegoś forum to zaincludowanie viewforum.php raczej nic nie da. -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
Pisałem Ci w tym poprzednim temacie, że header i footer zmienisz edytując szablony forum - mają rozszerzenie tpl a w nazwie pewnie header i footer ![]() ...a jeśli chodzi o wyświetlenie jakiegoś forum to zaincludowanie viewforum.php raczej nic nie da. tak wiem i edytowałem header i footer w sumie to je skasowałem i viewforum.php?f=2 pokazuje mi same tematy i w takiej postaci chciałbym umieścić viewforum.php?f=2 w innym pliku tak, żeby mógł stworzyć własne header i footer dla każdej strony oddzielnie. Da się tak? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:47 |