![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcę zrobić zapamiętywanie zalogowanego użytkownika. wysłanie cookies jest proste i raczej nie wymaga tłumaczenia ale odczytanie tego co w nich zawarte sprawiło mi problem. nie mogłem tego znaleźć (chyba że źle szukałem). proszę o podanie wskazówek jak wysłać do cookie dane ze zmiennych $login i $haslo a później je odczytać jako te same zmienne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
$_COOKIE i wszytsko jasne prawda? Tak samo ja $_SESSION, $_POST, $_GET
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
część problemu jakoś już rozwiązałem. ciasteczko z poprawnymi danymi (tzn. tymi które chciałem) jest wysyłane. teraz mój problem polega na tym że nie wiem takiej rzeczy: jak zrobić żeby na podstawie tego ciasteczka (i danych w nim zawarych) automatycznie zalogować użytkownika
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
z szyfrowaniem to jasna sprawa ale jak właśnie pobrać z ciastka ten login i hasło? przepraszam jeżeli to pytanie wyda się banalane
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
pierwszy lepszy przykład z manuala
Ten post edytował nazihipi 20.08.2006, 22:44:49 |
|
|
![]()
|
|
dzięki. problem już rozwiązałem. zrobiłem takie coś:
i w kilka fragmentów kodu włożyłem w:
i wszystko działa jak należy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej to zrobic na zasadzie sesji ale przechowywanej w pliku cookie?
![]() |
|
|
![]()
|
|
możliwe że byłoby lepiej ale niestety moja wiedza na temat sesji oraz cookies nie jest zbyt rozległa, a co z tego wynika nie mam pojęcia jak to zrobić. mój sposób jak narazie działa bez problemów. jeżeli Ci się chce to możesz przedstawić skrypt który daje taki efekt o jakim napisałeś. z miłą chęcią go przeanalizuję i może wykorzystam
![]() |
|
|
![]()
|
|
a nie lepiej to zrobic na zasadzie sesji ale przechowywanej w pliku cookie? ![]() kolega Chemiq chce zrobić automatyczne logowanie usera, więc gdyby chciał to zrobić na sesji musiałby (najwygodniej) zaimplementować własny mechanizm sesji np. na bazie danych, a bez ciastka z ID sesji i tak by się nie obeszło, tyle że dane usera byłyby dużo bezpieczniejsze.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:18 |