![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Kiedyś czytałem artykuł o tym jak zrobić pewein trick. Chodzi o to że planuję zrobić prostą stronkę (coś w rodzaju wizytówki), gdzie będzie proste menu - jakieś 4 pozycje. Chodzi o to żeby po kliknięciu jednej z opcji strona się nie przeładowywała ale załadował jedynie tekst tekst przyporządkowany dla danej opcji z menu. Szukałem na forum ale jakoś nie natrafiłem na konkrety, być może źle szukałem dlatego też proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Ten post edytował ayeo 7.05.2008, 23:37:22
Powód edycji: dodanie tagów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna to zrobic na dwa sposoby, ale jedynie przy uzyciu JavaScript.
Pierwszy sposob polega na tym, ze do przegladarki zostaja wyslane wszystkie tresci dla kazdej opcji i sa domyslnie umieszczone w ukrytych elementach:
A po wybraniu odpowiedniej opcji uruchamia sie funkcja JavaScript i odslania odpowiedni element. Drugi sposob polega na tym, ze po wybraniu opcji rowniez uruchamia sie funkcja JavaScript, ale nie odslania ona tresci zawartych w dokumencie tylko pobiera je z serwera w czasie rzeczywistym. Poczytaj o technologii AJAX. Pierwszy sposob jest znacznie prostszy i mysle, ze w Twoim przypadku bedzie wystarczajacy. Ten post edytował PiXel2.0 7.05.2008, 22:28:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy jakiś prosty przykład w JS mógłby ktoś umieścić? Jeżeli chodzi o JS to jestem kompletna noga.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o dodanie tagu do tematu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapraszam do zapoznania sie z regulaminem tego subforum http://forum.php.pl/Tematyka_i_zasady_panu...ole_t42815.html
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No coz, tez jestem prawie zero z JavaScript, ale wyklepalem w pospiechu takie cos...
|
|
|
![]()
|
|
No wiecie trudno jest mi dodać tag do tematu który nie wiem jak ugryźć. Jestem ledwo amator w PHP, JS, XML, CSS, i inne są mi niemal całkiem opce.
Wielkie dzięki. Moje kolejne pytanko jako kolejny krok to: W jaki sposób mogę teraz zmienić pozycję wyswietlanych tekstów w dowolnej części strony?? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod pokazuje mi na początku wszystkie divy na raz dopiero po kliknięciu w jakiś odnośnik menu znikają inne divy. Jak zrobić aby na starcie był div o id 1?
-------------------- Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 08:15 |