![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam wszystkich.
Czy istnieje mozliwosc zapisu danych w postaci skryptu php do pliku? Nastepnie aby strona z przechywanymi danymi otwierala sie jako strona .php i wykonywala podane skrypty. np. Mam formularz, w ktorym jedno pole odpowiada podaniu jakiegos linku (np. http://gory.com/zdjecia/tartry.JPG ), a drugi, zeby podac jego nazwe np ( TATRY). Chcialbym, aby dane przedstawiane byly w postaci <a href="http://gory.com/zdjecia/tartry.JPG">GORY</a> Wiem, ze link nalezy zapisac do jednej zmiennej, nazwe do drugiej i odpowiednio w php dodac te dane: $dane = echo '"<a href=".link.">".nazwa."</a>"' Te dane zapisac maja sie do pliku, jednak z poziomu pliku txt ich zadanie nie zostanie wykonane. Jest ktos w stanie pomoc mi w rozwiazaniu tego problemu? :/
Powód edycji: dodalem tag (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czemu ale pod górkę lecisz
tak na chłopski rozum nie lepiej będzie jeśli dane w pliku będziesz przechowywał w poniższy sposób: Kod nazwa1|link1 nazwa2|link2 nazwa3|link3 nazwa4|link4 ... i obsługiwał to przykładowym skryptem:
w/w skrypt wyświetli Ci wszystkie linki z ich nazwami. |
|
|
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobilem tak jak powiedziales.
W pliku index.php znajduje sie formularz z polami o $pole1 i $pole2. Zapisuje to do zmiennej $dane = $pole1."|".$pole2 do pliku .txt Natomiast w drugim pliku, pliku 'podglad.php' wpisalem to co mi napisales. Zamiast jednak wyswietlania wartosci z pliku 'plik.txt' nie wyswietla nic, pusta strone. Wiesz co moze byc nie tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz włączone raportowanie błędów?
w 8 linijce zapomniałem o średniku na końcu. Pamiętaj też o prawidłowej ścieżce do pliku. |
|
|
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
tak, srednik wstawilem wczesniej. Plik znajduje sie w tym samym folderze co index.php i przegladaj.php
|
|
|
![]()
|
|
w takim razie sprawdź czy masz coś w pliku plik.txt w innym wypadku wina leży w innej części Twojego kodu
|
|
|
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
index.php wyglada w nastepujacy sposob:
natomiast podglad.php
w pliku baza.txt wszystko zapisuje sie bezproblemowo. Naprawde nie wiem gdzie istnieje blad ![]() |
|
|
![]()
|
|
no ale kolego explode oddaje podzielony string w tablicy ponumerowaną od 0, czemu zmieniłeś przy echo na dana[1] i dana[2]?
zmień to tak jak powinno być $dana[0] - nazwa $dana[1] - link |
|
|
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak. Przepraszam za to. Sam nie wiem czemu to zrobilem wczesniej, ech.. wybacz.
Jeszcze jedno pytanie. W przypadku gdybym chcial dodac dodatkowe pola formularza typu: "Kto ten link podal" albo "O ktorej godzinie" . W jaki posob moglbym zrobic wywietlanie tego w ten sposob: 'Dodano 2.12.2007 przez Uzytkownik JAKIS TAM LINK" Nie wiem jak to zrobic bo podajze $dana dzieli ten string na 2 czesci. Ale jak to zrobic zeby dzielilo na wiecej a zarazem podawalo je w osobnych linijkach? Bardzo prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
nie dzieli je na dwie części, dzieli je na te rozdzielone znakiem |
Kod wartosc0|wartosc1|wartosc2|wartosc3|wartosc4|wartosc5... każda wartość będzie w z miennej $dana[$i] gdzie $i to numer wartości |
|
|
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
Super wielkie dzieki za pomoc!
Wszystko dziala znakomicie oprocz jednego szkopulu. Link dodany przez formularz dodaje sie do adresu strony. Krotkomowiac po kliknieciu przycisku TATRY otwiera sie strona 'www.stronanaktorejjestskrypt.com/www.gory.com/zdjecia/tatry.JPG' Niby z kodem wszystko ok, a jednak. Tak przy okazji chcialbym ci bardzo podziekowac za pomoc b_chmura ![]() |
|
|
![]()
|
|
w echo musisz dodać http:// przed $dana[0]
lub podając w formularzu link musisz podać http:// przed www.example.pl |
|
|
-xawer- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wszystko dziala jak nalezy. Jeszcze raz dziekuje b_chmura za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam baze
CODE id||nazwa1||nazwa2|| id||nazwa1||nazwa2|| Nie mam problemu z odczytem i wyswietlaniem, ze zmiana danych w bazie oraz dopisywaniem rekordow, nie potrafie jednak usunac rekordu. Jak usunac np 5 z 10 rekordow ? |
|
|
![]()
|
|
EDIT Cytat Jak usunac np 5 z 10 rekordow ? rozumiem że miałeś na myśli jak usunąć piąty z dziesięciu. Ten post edytował b_chmura 26.01.2008, 19:44:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no jasne
![]() chyba za dlugo siedze przy kompie , musze sie zresetowac ![]() dzieki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:57 |