![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Uczę się z książki i tam jest taki przykład. Skrypt ma za zadanie wyświetlić kilka informacji o jakimś pliku(rozmiar data utworzenia itd.) Oto on:
Problem jest taki: Nie wiem po co te dwie linie:
i
Do czgo to wogóle służy ? Co to za zmienna $WINDIR i z kąd ona jest. Jak wytne te linie to skrypt dalej działa prawidłowo więc po co to ? -------------------- Większość moich tematów to niedziałające skrypty :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno w książce jest napisane! Poszukaj informacji o zmiennych globalnych.
Zmienna globalna to taka zmienna, która jest widoczna poza funkcją, która jej używa. Tylko, że zmienne globalne są evil ;-) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podpowiem Ci, ze jesli php jest zainstalowane na linuksie to zmienna windir nie istnieje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam chyba jest przechowywana sciezka do kadalogu Windowsa (zgaduje), no chyba ze ta zmienna zostala gdzies indziej zdefiniowana (to jest caly skrypt?).
edit: zgadza sie --> $_ENV[ 'WINDIR' ] -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem co to są zmienne globalne. Tylko właśnie po co mi ta ścieżka? Co on sprawdza czy mam zainstalowaniego windowsa tak ? I jeśli mam na windzie to tego nie zrobi a jak mam linuksa to zrobi?
-------------------- Większość moich tematów to niedziałające skrypty :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest dosyc cienki (w linuxie: WINDIR=/some/path) sposob na sprawdzanie czy masz windowsa, jesli go nie masz to skrypt pobiera dodatkowe informacje o pliku.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:00 |