![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie odnośnie uruchamiania programów przez php. Do tej pory robiłem to przez exec, ale ta komenda czeka, aż proces sie zakończy i zwróci dane przez co strona sie blokuje. Pytanie mam czy można to zrobić tak, aby nie czekać na zakończenie procesu, lub zaproponujcie mi jakiś inny sposób. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do uruchamiania zewnętrznych procesów mam jeszcze system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ale działa tak że uruchamia i zwraca wynik działania programu
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w manualu znalazłem pcntl_exec(...) ale nigdy nie używałem, więc nie jestem pewien czy zadziała tak jak oczekujesz... ale używałem innego rozwiązania...
możesz przenieść kod odpalający program do osobnego skryptu, np. run.php. w skrypcie strony, np. w body onLoad() ustaw wywołanie skryptu JS który przez AJAX'a zawoła twój run.php. a ponieważ AJAX jest asynchroniczny, nie będzie czekać na zakończenie procesu... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:04 |