![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Interesuje mnie czy używanie zbyt wielu dołączanych plików ( za pomocą include), nie spowalnia skryptu?
Czy prawidłowe (pod względem stylu) są skrypty które include'ują funkcje, a te funkcje include'ują jeszcze inne funkcje itp ![]() Np. mam skrypt rejestracji, do niego dołączam funkcje która dodaje użytkownika od bazy, a w tej funkcji dołączona jest funkcja która łączy mnie z bazą... Jeżeli za bardzo zagmatwałem to sorry ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalezy jak dlugi jest skrypt.
Jezeli jest w miare krotki i czytelny to rozbijanie go na kilka plikow nie bardzo ma sens. Natomiast kiedy skrypt jest bardzo duzy to stosowanie include go przyspiesza a nie spowalnia bo dolacza tylko te pliki ktore sa mu aktualnie potrzebne (oczywiscie trzeba go tak napisac). A szybkosc skryptu mozesz sprawdzic przy pomocy microtime() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie:
Znacie może jakies stronki z poradami dla zaczynających swą przygode z php, na której są poruszane właśnie takie tematy, odnośnie stylu pisania, bezpieczeństwa ogólnych standardó itp? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:07 |