![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym zacząć przygodę z php. Póki co mój stopień zaawansowania jest zerowy. Chciałbym na początku zrobić statystykę strony internetowej. Statystyka powinna się składać z tablicy z logiem wejść (logowana powinna być data wejścia oraz nazwa hosta (lub w razie jej braku adres IP) wchodzącego). Oprócz tego graficzny wykres słupkowy wejść za ostatnie 24 godziny z podziałem co godzinę. Proszę o pomoc. Gdzie szukać rozwiązań. Będę wdzięczny za wszelakie informacje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro dopiero zaczynasz "przygodę" z php to polecam kurs ( jest w poradach link do dobrego kursu - i to nie jednego ). Nie rzucaj się od razu do robienia grafiki ( a to właśnie chcesz robić ) a zacznij od czegoś prostszego bo możesz się szybko zniechęcić.
Takie moje skromne zdanie na ten temat. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbym Ci powiedział, że muszę to zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja polecam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbym Ci powiedział, że muszę to zrobić ![]() To ja Ci powiem, że musisz nauczyć się albo baz danych albo operacji na plikach ( gdzieś musisz zapisywać dane o odwiedzinach ), potem musisz zagłębić się w biblioteke GD do tworzenia obrazków, tak żebyś mógł tworzyć wykresy. Skoro nie masz podstaw to od nich musisz zacząć ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Dane będę zapisywał w pliku txt. Z tym raczej nie będzie problemu. Z samą biblioteką GD też sobie poradzę (mam fajny turtorial
![]() Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Zapisywać zapisuj te dane, które uważasz za słuszne i które będą Ci potrzebne do statystyk. IP i data będzie chyba OK.
Co do formatu zapisu danych to już Twoja wola. Jak Ci będzie wygodniej zapisać i odczytac. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja Ci powiem, że musisz nauczyć się albo baz danych albo operacji na plikach ( gdzieś musisz zapisywać dane o odwiedzinach ), potem musisz zagłębić się w biblioteke GD do tworzenia obrazków, tak żebyś mógł tworzyć wykresy. Skoro nie masz podstaw to od nich musisz zacząć ![]() A tam zaraz GD... można zrobić gifa na 1px wysokiego i go zwyczajnie rozciągać na wysokość procentową wykresu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam.
Po dłuższej ![]() I teraz pytanie: Jak do pobranego adresu hosta dodać czas, tzn. o której nastąpiło otwarcie witryny? Adres hosta pobieram tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodzi? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
O to chodzi? Śmiga jak zabaweczka. Trochę poprzerabiałęm i jest super. Więc kolejne moje pytanie. Jak teraz wybrać z tablicy tą zmianną odpowiadającą czasowi i rozpatrywać tylko dane, które pojawiły się w przeciągu 24 godzin? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz z całej zmiennej wyciągnąć datę to polecam ją pociąć substr()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual lub eksplodować explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual...
Na przykład:
Ten post edytował kornel-php 23.01.2007, 11:03:16 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miruniu wykonywanie takich operacji na plikach to jest po prostu pomyłka... Oczywście możesz sobie wszystko rozbic za pomocą explode i potem zastosować odpowiednie operacje na stringach - np. tak jak pokazuje kornel-php, żeby wydobyć odpowiednie dane... ale pracując na bazie danych zrobisz to jednym zapytaniem. Naucz się obsługi mysql lub jakiejś innej bazy danych a Twoje życie stanie się prostsze :-)
Ten post edytował athabus 23.01.2007, 11:07:57 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2006 Skąd: Brzeźnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miruniu wykonywanie takich operacji na plikach to jest po prostu pomyłka... Oczywście możesz sobie wszystko rozbic za pomocą explode i potem zastosować odpowiednie operacje na stringach - np. tak jak pokazuje kornel-php, żeby wydobyć odpowiednie dane... ale pracując na bazie danych zrobisz to jednym zapytaniem. Naucz się obsługi mysql lub jakiejś innej bazy danych a Twoje życie stanie się prostsze :-) Święta prawda. Też na swojej stronie robie taka popieprzoną statystyke i na bazie danych smiga jak marzenie. Nie wiem po co sie meczyc na jakims pliku. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Witam.
Kolejny problem/pytanie. Po krótkiej przewie zrobiłem coś takiego:
Pojawia się coś takiego: lovejoy.w3.org ----> 4 validator-jp.w3.org ----> 1 Czyli wszystko jest w porządku. I teraz pytanie jak to zamieścić w zwykłej tablicy, aby każdy wiersz tabeli składał się właśnie z nazwy i ilości. Proszę o jakieś pomysły rozwiązania. Dziękuję z góry Ten post edytował mirunio 29.01.2007, 19:12:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:07 |