![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ostatnio napotkałem się na badzo dziwną sprawę. Więc mam stronę główną na której następuje logowanie, wczytywanie podstron itd. Wszystkie podstrony dostępne dopiero po zalogowaniu ładują się zarówno w FF jak IE. Teraz mam linka ze strony głównej do nowego okna "_blank" i nowej strony, która również jest dostępna dopiero po zalogowaniu. I tu jest problem... W FF działa w IE występuje "Brak autoryzacji..."!! przedstawię kod strony która otwiera się w nowym oknie: Kod <?php session_start(); if($_SESSION['login']!="1") exit("Brak autoryzacji..."); ?> ... Hmm... Tak się przez chwilę zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że dopiszę jeszcze jedno. Strona główna się nazywa: index.php a jej podstrony index.php?page=a index.php?page=b index.php?page=c Natomiast strona otwierana w nowym oknie: dodaj.php Nie wiem, czy mój błąd ma coś wspólnego z nazewnictwem, ale dopisałem tą informację. Chociaż wątpię, żeby to było tym spowodowane bo w FF działa. (do tej pory nie wiedziałem, czemu ludzie mają aż taki wstręt do IE, teraz wiem ![]() Ten post edytował speedlog 29.10.2007, 20:57:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy przypadkiem nowe okno (_blank) w IE nie powoduje nowej sesji? Jeśli tak to już wiesz co jest nie tak
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak właśnie się zastanawiam... Hmmm.. Chyba faktycznie tak jest...
session_id dla index.php ofmmb9kb6aia1mgo0qs2rbmso3 session_id dla dodaj.php i6qo73dfesi7gbc0qcm5pbvlo1 Czy da się jakoś inaczej rozwiązać ten problem niż logowanie na nowej stronie?? Bo jak tak za każdym razem trzeba będzie się logować to można zwątpić w sens życia ;p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz użyć własnego session_handlera w oparciu o pliki czy też bazę danych a nie cookies przeglądarki.
|
|
|
![]()
|
|
Mam prośbę, mógłbyś to zaprezentować bardzo prosto w punktach (prosty schemat)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też
![]() Możesz to rozwiązać tak 1. Przy zapisie danych do sesji tworzone cookie o jakimś identyfikatorze [niekoniecznie SID] (albo zwykły plik na serwerze/wpis w bazie) 2. Ten identyfikator musiałbyś przekazywać w sposób jawny w adresie i pobierać GET'em i odczytać dane z odpowiedniego ciasteczka... Ten proces mogłoby ułatwić korzystanie z session_handlera, ale jak już napisałem, nie miałem okazji z tego korzystać więc poszukaj sam ![]() Nie wiem, czy to dobry/bezpieczny sposób, ale na pewno działający ![]() Ten post edytował drPayton 29.10.2007, 22:08:26 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:11 |