![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Mam oto taki problem - mam baze danych i chciałbym w niej wyszukać informacje po dowolnym polu - mój skrypt jest juz prawie - gotowy ale cos w nim jest źle - bardzo prosze o pomoc Oto mój formularz wyszukiwania: Kod <html> <head> <title> Wyszukaj </title> </head> <body> <h1> Wyszukiwanie Samochodów </h1> <form id="form1" name="form1" method="post" action="index.php?page=rezultat_wyszukania_po_polu"> Wybierz metodę wyszukiwania:<br /> <select name="metoda szukania"> <option value="id">ID <option value="nazwa">Nazwa <option value="cena">Cena </select> <br /> Wprowadz poszukiwane wyrażenie:<br /> <input name="wyrazenie" type="text"> <br /> <input type="submit" value="Szukaj"> </form> </body> </html> i plik rezultat_wyszukania_po_polu.php Kod <body>
Rezultaty wyszukiwania po zadanym polu: <?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $metoda_szukania=$_POST['metoda szukania']; $wyrazenie=$_POST['wyrazenie']; $wyrazenie=trim($wyrazenie); if (!$metoda_szukania || !$wyrazenie) { echo 'Brak parametrów wyszukiwania'; exit; } if (!get_magic_quotes_gpc()) { $metoda_szukania=addslashes($metoda_szukania); $wyrazenie=addslashes($wyrazenie); } @ $db=new mysqli('stud.........'. 'użytkownik '. 'tu jest hasło '. 'baza danych'); if(mysqli_connect_errno()) { echo 'Połączenie z bazą danych nie powiodło się - spróbój jeszcze raz'; exit; } $zapytanie= "select * from samochody where ".$metoda_szukania." like '%".$wyrazenie."%'"; $wynik=$db->query($zapytanie); $ile_znalezionych=$wynik->num_rows; echo '<p> Ilość znalezionych pozycji: '.$ile_znalezionych.'</p>'; for ($i=0; $1<$ile_znalezionych; $i++) { $wiersz=$wynik->fetch_assoc(); echo '<p><strong>'.($i+1).'.ID: '; echo stripslashes($wiersz['id']); echo '<p><strong>'.($i+1).'.Nazwa: '; echo stripslashes($wiersz['nazwa']); echo '<p><strong>'.($i+1).'.Cena: '; echo stripslashes($wiersz['cena']); } $wynik->free(); $db->close(); ?> </body> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może to ? :
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 120 Pomógł: 2 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
We wszystkich miejscach, w których masz "metoda szukania" - zmień to na "metoda_szukania".
I znacznie ładniej wyglądałyby domknięte optiony... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o metody szukania to wszędzie sa dobrze wpisane i nic nie poprawiałem - no chyba że cos przoczyłem ?
Poprawiłem tą pętlę for ale nadal jest gdzieś błąd bo jak podaje metodę szukania (to czy ma szukać po id, nazwie czy cenie) i jak wspisuje np nazwę to wyskakuje ze brak parametrów wyszukiwania - pomimo ze taka nazwa jest w mojej tabeli . Co może być przyczyną ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisał DawidF - nazwy zmiennych nie lubią mieć spacji ...
Ten post edytował Darti 19.11.2007, 23:30:29 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Ok - wszędzie poprawiłem na metoda_szukania i nadal nic - teraz nic nie pokazuje z skryptu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 120 Pomógł: 2 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To przedstaw nam kody tych stron w obecnej postaci.
|
|
|
![]()
|
|
ok
Kod <html> <head> <title> Wyszukaj </title> </head> <body> <h1> Wyszukiwanie Samochodów </h1> <form id="form1" name="form1" method="post" action="index.php?page=rezultat_wyszukania_po_polu"> Wybierz metode wyszukiwania:<br /> <select name="metoda_szukania"> <option value="id">ID</option> <option value="nazwa">Nazwa</option> <option value="cena">Cena</option> </select> <br /> Wprowadz poszukiwane wyrazenie:<br /> <input name="wyrazenie" type="text"> <br /> <input type="submit" value="Szukaj"> </form> </body> </html> i Kod <?php session_start();
if(isset($_SESSION['rights']) && $_SESSION['rights']=='user') { ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> <title>Wyszukanie po polu</title> </head> <body> Rezultaty wyszukiwania po zadanym polu: <?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania']; $wyrazenie=$_POST['wyrazenie']; $wyrazenie=trim($wyrazenie); if (!$metoda_szukania || !$wyrazenie) { echo 'Brak parametrów wyszukiwania'; exit; } if (!get_magic_quotes_gpc()) { $metoda_szukania=addslashes($metoda_szukania); $wyrazenie=addslashes($wyrazenie); } $db=new mysqli(''. ''. ''. 'audi'); if(mysqli_connect_errno()) { echo 'Polaczenie z baza danych nie powiodlo sie - spróbój jeszcze raz'; exit; } $zapytanie= "select * from samochody where ".$metoda_szukania." like '%".$wyrazenie."%'"; $wynik=$db->query($zapytanie); $ile_znalezionych=$wynik->num_rows; echo '<p> Ilosc znalezionych pozycji: '.$ile_znalezionych.'</p>'; for ($i=0; $i<$ile_znalezionych; $i++) { $wiersz=$wynik->fetch_assoc(); echo '<p><strong>'.($i+1).'.ID: '; echo stripslashes($wiersz['id']); echo '<p><strong>'.($i+1).'.Nazwa: '; echo stripslashes($wiersz['nazwa']); echo '<p><strong>'.($i+1).'.Cena: '; echo stripslashes($wiersz['cena']); } $wynik->free(); $db->close(); ?> </body> </html> <?}?> Ten post edytował gallardo83 20.11.2007, 00:02:34 |
|
|
![]()
|
|
Jak na moje oko formularz i kod php są OK , coś może być z prawami dostępu (na początku masz $_SESSION) i może dlatego nic nie wyświetla...
włącz sobie wyświetlanie błędów, może coś php pokaże -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Bez sesji działa podobnie
Zatrzymuj sie na Brak parametrów wyszukiwania - nawet nie wchodzi do bazy - prawa dostepu sa na bank ok |
|
|
![]()
|
|
I zobacz, czy wyświetlane są zmienne, które przesyłasz: $_POST['metoda_szukania'], $_POST['wyrazenie']...
Wyświetl wszystko, co się da po drodze... Może ja gupi jestem, ale ten fragment mi się nie podoba...
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zmienne się wyświetlaja - a ten kawałek co Tobie się nie podoba to chyba jest ok ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
a moze tak?:
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
|
|
![]()
|
|
Niestety nie zadziałało
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:37 |