![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to ma znaczenie ale używam php 5.2.0. W php referencje pozwalają na stworzenie dwóch zmiennych odwołujących się do tej samej zmiennej. Podczas przeglądania tablicy funkcją foreach(), potrzebowałem nadpisywać/kasować pewne dane. Były dwa wyjścia:
1. najpierw przelecieć przez całą tablicę i do nowej tablicy przerzucić tylko te dane, które mnie interesują 2. usuwać/nadpisywać dane podczas przeglądania Działanie poniższego kodu jest dla mnie niezrozumiałe. Czy może mi ktoś to wyjaśnić?
Dopiero przy drugim przeglądaniu tablicy znajduje się wartość nadpisana. Jeśli odkomentuję drugą linijkę to w obydwóch przebiegach pętli znajdzie się wartość nadpisana.. Pomimo tego, że stworzyłem referencję a i tak korzystam z $tablica.. ![]() -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://www.php.net/manual/pl/language.references.whatdo.php
Cytat Więc poniższy skrypt: <?php $a =& $b ?> znaczy tyle, że $a oraz $b wskazują na tą samą zmienną. Notatka: $a oraz $b są całkowicie równe, czyli nie $a wskazuje na $b lub odwrotnie, lecz $a oraz $b wskazują na to samo miejsce. To pogróbione zdanie zdaje się wyjasniac zachowanie co tu pokazujesz. Nie robiąc referencji, $tablica zawiera tablicę. Robiąc jednak referencję, $tablica oraz $tablicaRef nie zawieraja tablicy jako takiej, ale wskazują na miejsce, wktórym ta tablica się znajduje. Dlatego też przy referencji, zmiany widoczne są od razu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robiąc jednak referencję, $tablica oraz $tablicaRef nie zawieraja tablicy jako takiej, ale wskazują na miejsce, wktórym ta tablica się znajduje. Dlatego też przy referencji, zmiany widoczne są od razu Co z tego, że stworzyłem referencję, jeśli z niej nie korzystam? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
chodzi oto, ze tworząc referencje nawet dla innej zmiennej, to pierwsza zmienna tez juz nie zawiera tego co zawierala, a zawiera tez juz referencje do miejsca gdzie leza dane. To by wyjasnialo zachowanie twojego kodu.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
chodzi oto, ze tworząc referencje nawet dla innej zmiennej, to pierwsza zmienna tez juz nie zawiera tego co zawierala, a zawiera tez juz referencje do miejsca gdzie leza dane. To by wyjasnialo zachowanie twojego kodu. Jeżeli masz zmienn± $tablica, która zawiera tablicę, to zapis
powoduje, że zmienna $tablicaRef wskazuje na miejsce w pamięci, gdzie znajduje się $tablica. To jest jasne. Ale dlaczego przy okazji zmienna $tablica też staje się referencją? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Cytat powoduje, że zmienna $tablicaRef wskazuje na miejsce w pamięci, gdzie znajduje się $tablica. To jest jasne. Ale dlaczego przy okazji zmienna $tablica też staje się referencją? O rety, no przeciez przez caly czas to tlumacze...Wczytaj sie w ten tekst z manuala: Cytat czyli nie $a wskazuje na $b lub odwrotnie, lecz $a oraz $b wskazują na to samo miejsce. Tak zrobili i tak jest. Nie ma co sie nad tym rozwodzic.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok. Wiem co napisali w manualu bo czytałem zanim napisałem posta. Było to dla mnie dziwne. Dzięki za odzew.
pzdr -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:49 |