![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2004 Skąd: Witnica, lubuskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przerabiam książkę "Dynamiczne strony WWW php i MySQL" z Heliona i utknąłem pod koniec 3-ciego rozdziału. Mam skrypt:
Po wypełnieniu danych we formularzu i próbie wysłania otrzymuję następujący błąd: Kod Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 550 Invalid recipient: mail@onet.pl in c:\usr\krasnal\www\dyn\rejestracja.php on line 49 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\dyn\rejestracja.php:49) in c:\usr\krasnal\www\dyn\rejestracja.php on line 50 Skrypt dokładnie sprawdziłem i jest taki sam jak w książce. Poza tym znalazłem przykłady do tej książki na serwerze Heliona i wkleiłem oryginalny. Ciągle taki sam błąd. W opisie skryptu autor książki podał informację, że w przypadku problemów może coś być nie tak w pliku php.ini. Używam Krasnala i nie wiem o który plik php.ini chodzi. Jeden jest w katalogu Windowsa, drugi w c:\usr\php, trzeci w c:\usr\php5, czwarty w c:\usr\ini\php\5. OK, otwarłem ten z katalogu c:\windows i są tam następujące informacje: Kod [mail function] ; For Win32 only. SMTP =localhost ; For Win32 only. sendmail_from =admin@localhost ; For Unix only. You may supply arguments as well (default: 'sendmail -t -i'). ;sendmail_path = Naprawdę nie wiem co może być przyczyną, że jestem informowany o nieprawidłowym odbiorcy w funkcji MAIL i że nagłówki już zostały wysłane. Pozdrawiam, Krzysiek Ten post edytował Musashi 25.10.2006, 15:10:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Uzyj google! Kurde - czy naprawde nie znacie tej wyszukiwarki??
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=SM...+Google&lr= |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2004 Skąd: Witnica, lubuskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te tematy z google nic mi nie pomogły.
Zmieniłem wszystkie pliki php.ini na dysku C (może ktoś mi odpowie który z tych kilku wystarczy zmienić?). Miałem oryginalnie: Kod [mail function] ; For Win32 only. SMTP =localhost ; For Win32 only. sendmail_from =admin@localhost ; For Unix only. You may supply arguments as well (default: 'sendmail -t -i'). ;sendmail_path = Dodałem jeszcze w linii pod SMTP =localhost port serwera, czyli smtp_port = 25, zrestartowałem Krasnala, lecz błąd jest dalej taki sam. Nie wiem o co chodzi. Mam wszystko zrobione tak, jak w tym temacie na forum: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=37778 . Gdy kliknę ikonkę Krasnala prawym przyciskiem myszy mam oczywiście ptaszka przed napisem "SMTP Serv". Ten post edytował Musashi 25.10.2006, 21:52:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to pomoże.
Na stronie krasnala.... 3. Co zrobić aby skrypty php wykorzystywały do wysyłania maili nasz serwer ![]() KRASNAL ma domyślnie ustawiony zewnętrzny serwer SMTP, przez który wysyła pocztę, jeżeli chcemy wykorzystać nasz domowy serwer, należy z MENU wybrać : USTAWIENIA->php->SERWER SMTP, następnie wpisać własny adres serwera za pośrednictwem którego będą wysyłane maile." -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za sugestię, lecz nic to nie pomogło.
Próbowałem ustawić na o2, czyli zmieniłem wartość SMTP na SMTP =smtp.o2.pl. Otrzymuję wtedy następujący błąd: Kod Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 554 <moj_nick@poczta.onet.pl>: Sender address rejected: Access denied in c:\usr\krasnal\www\dyn\rejestracja.php on line 49 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\dyn\rejestracja.php:49) in c:\usr\krasnal\www\dyn\rejestracja.php on line 50 Nie wiem czy to pomoże. Na stronie krasnala.... 3. Co zrobić aby skrypty php wykorzystywały do wysyłania maili nasz serwer ![]() KRASNAL ma domyślnie ustawiony zewnętrzny serwer SMTP, przez który wysyła pocztę, jeżeli chcemy wykorzystać nasz domowy serwer, należy z MENU wybrać : USTAWIENIA->php->SERWER SMTP, następnie wpisać własny adres serwera za pośrednictwem którego będą wysyłane maile." EDIT Uff, spróbowałem jeszcze raz, pokombinowałem i poszło. Ustawiłem SMTP na smtp.o2.pl, a kluczem do wszystkiego okazała się być zmiana wartości sendmail_from na moje konto właśnie w o2, czyli sendmail_from =moj_nick@o2.pl. Czy ktoś mógłby mi jeszcze wytłumaczyć: - który z plików php.ini na dysku C trzeba zmieniać (bo nie wierzę, że wszystkie)? - skoro użyłem serwera na o2 i sendmail_from ustawiłem na swoje konto w o2, jaką wartość musi mieć sendmail_from, by po zmianie SMTP=localhost maile mi się wysyłały poprzez localhost? Dziękuję za dotychczasową pomoc ![]() Ten post edytował Musashi 26.10.2006, 09:05:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz serwer mailowy postawiony u siebie?
![]() Masz konto mailowe na nim założone ? Jeśli na oba pytania odpowiedziałeś tak to wszystko powinno działać ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:04 |