![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Yetrof- |
![]()
|
Goście ![]() |
Piszę swój system newsowy i mam problem. Kiedy do formularza wpisuję numer newsa który ma być edytowany do pewnego czasu dzieje się normalnie. Pojawia się formularz z zawartością tematu newsa i jego treścią. Jak coś dopiszę i daję żeby wysłało, to później tego samego newsa nie da się ponownie edytować a przy zapisywaniu tego newsa tworzy się nowy news a to co dopiszę przy edycji nie jest zapisywane jako dopisanie to tego samego newsa którego edytowałem. Jak to rozwiązać żeby po edycji newsa można było go edytować bez końca a nie tylko raz no i żeby zapisywał się nie jako osobny news tylko po prostu dopisanie do tego starego edytowane newsa? Kod:
pokazywanie newsa:
Powód edycji: Dodałem tag. Następnym razem pamietaj o tym. /webdicepl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zagłębiałem się w kod za bardzo, ale jeśli dobrze widzę cały system newsów jest oparty na plikach. Sądzę, że coś takiego będzie lepiej wykonać na bazie danych, znacznie lepiej jest edytować rekordy i na pewno będzie to łatwiejsze niż w przypadku plików txt. Zarządzanie całym systemem też będzie łatwiejsze i nie wiele bardziej skomplikowane od systemu plików. Zatem - czemu nie użyjesz MySQL'a ?
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
-Yetrof- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem że na bazie będzie łatwiej
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Zdecydowanie mniej niż z plikami ale trzeba przysiąść trochę do SQL'a
-------------------- |
|
|
-Yetrof- |
![]()
|
Goście ![]() |
Znacie jakieś dobre kursy Mysql ?. Bo wiem tylko, że jest na wikibooks, ale nie wiem jak z nim jakościowo jest
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że na bazie będzie łatwiej ![]() Ale PHP i MySQL idą w parze. To jest coś co prędzej czy później będziesz musiał znać. Im szybciej tym lepiej. Tutaj wykorzystasz tylko kilka prostych zapytań typu. INSERT, DELETE, UPDATE, konstrukcję WHERE, równie prostą. Nauki naprawdę nie będzie dużo. Pooglądaj ten kurs. EDIT: Znacie jakieś dobre kursy Mysql ?. Bo wiem tylko, że jest na wikibooks, ale nie wiem jak z nim jakościowo jest ![]() Zobacz ten co podałem ![]() Ten post edytował sniezny_wilk 6.05.2008, 10:40:24 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Znacie jakieś dobre kursy Mysql ?. Bo wiem tylko, że jest na wikibooks, ale nie wiem jak z nim jakościowo jest ![]() Szukanie nie boli. Zobacz sobie ten temat. |
|
|
-Yetrof- |
![]()
|
Goście ![]() |
Myślałem ,że będzie więcej. Biorę się do nauki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak szczerze mówiąc, już mnie szlag trafiał z plikam, bo to nie chodzi, tamto nie chodzi :E jak zaczynasz z baza to też może Ci nie wychodzić bo to jest cos nowego ale pożytecznego ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zanim zaczniesz pisać, zapoznaj się z darmowymi i popularnymi systemami newsów na plikach - choćby PS news czy Cute news, przeanalizuj panel i kod źródłowy, unikniesz wielu podstawowych błędów (choć twórcy tych skryptów także się ich nie ustrzegli)
2. Wybór nośnika danych to już kwestia drugorzędna - na pewno o wiele wygodniejsza jest baza, dziś mało kto ma duże praktyczne doświadczenia w stosowaniu plików tekstowych. Pomóc Ci może ten tutorial: forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103 |
|
|
![]()
|
|
1. Zanim zaczniesz pisać, zapoznaj się z darmowymi i popularnymi systemami newsów na plikach - choćby PS news czy Cute news, przeanalizuj panel i kod źródłowy, unikniesz wielu podstawowych błędów (choć twórcy tych skryptów także się ich nie ustrzegli) Nie zgodzę się z Tobą. Jeśli ktoś nie zna SQL to patrzenie na sam kod nic mu nie da. To tak jakbyś zaczynał się uczuć SQL'a a ktoś pokazałby Tobie 120 zapytań na podstawie których miałbyś się uczyć - to nie jest metoda. Do tego z tego co widzę kolego jest początkujący nawet w PHP, a podejrzewam, że te systemy są w OOP, do tego na pewno nie mają jednego pliku i zanim kolega przez to przebrnie to minie sporo czasu, do tego jak sam mówiłeś twórcy też popełnili błędu. Uważam również, że właśnie nauka na własnych błędach jest najlepszą szkołą i raz naprawiając dany błąd raczej nigdy go nie popełnisz drugi raz, a wpajanie w siebie czyjegoś kodu nic nie daje. Reasumując polecam zaczynać od tutoriali, książek i for ![]() -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
zgadzam sie z sniezny_wilk. Poprawianie WŁASNYCH błędów jest 100% skuteczna metodą nauki programowania i to niezależnie czy mówimy tu o php, mysql, c++. To daje największe efekty. Więc nie pozostaje jak życzyć naszemu drogiemu Yetrof miłej lektury.
-------------------- |
|
|
-Yetrof- |
![]()
|
Goście ![]() |
No zacząłem bazę przed chwilą i naprawdę prosta jest
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |