Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] Pobieranie ze stron informacji
RAFpl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Chciałbym zabrać się za pisanie skryptu ( lub skorzystać z gotowego), który otwierał by jakoś strone www np. fotka.pl i pobierał dane np. skąd pochodzi dana osoba. Czyli konkludując pobierał określone dane z danej strony do której mam prawa tylko usera globalnego ( czyli nie mam dostępu do bazy mysql etc.).
Czy przez otwieranie strony przez fopen mogę osiągnąć taki efekt, aby pobrać określoną daną do skryptu?
Z góry dziękuję ;].

BTW. Przeszukałem prewencyjnie forum i nie znalazłem podobnego tematu (może te kluczowe moje słowa aaevil.gif ). Fotka.pl jest przykładowo podana, a skrypt ma cel stricto naukowy.

Ten post edytował RAFpl 6.03.2006, 21:56:52

--------------------
NIE TRZEBA BYĆ ŚWIETYM, ABY RATOWAĆ ŻYCIE - WYSTARCZY BYĆ CZŁOWIEKIEM!
------------------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
TomASS

-----

Stronę możesz wczytać fopen. Pamiętaj, że jeśli jest to strona.php to wczytujesz nie skrypt, ale wynik wygenerowany przez serwer (źródło strony). Natomiast do wyciągania jakiejś treści z źródła strony możesz użyć preg_match.

Powodzenia smile.gif

--------------------
+Quote Post
LBO

-----

hmmm.. koledze tez chodzi o to, ze potrzebne jest bycie zalogowanym, bo inaczej skrypt przezuca do jakiejs streony bledu (znamy to, w koncu to programujemy).. ja sam mialem problem z tym... i szczerze mowiac nie zrealizowalem pomyslu... niby biblioteka CURL ma w tym pomoc, ale nie rozumiem jej... moze ktos zna jakis tutorial, latwy, zrozumialy.. "dla ludzi"?
+Quote Post
RAFpl

-----

Heheh zapomniałem, że do Fotki.pl trzeba się zalogować (tutaj przepraszam za moją "polską dokładność" - moja gafa tongue.gif ), ale rzuciłem ją jako przykład . Pomoc mi się na pewno przyda, bo zastosowanie raczej będzie bardziej praktyczne (np. pogoda etc.). Czyli w sumie już wiem co chce, ale jak najbardziej można temat kontynuować, bo inni skorzystają (i może ja w przyszłości biggrin.gif ). A teraz najważniejsze: DZIEKUJE biggrin.gif.

EDIT: CURL również nie dokońca rozumiem sad.gif, przydałby się pl jakiś kursik, coś w stylu preg_match: http://bedkowski.pl/php_regex/1/

Ten post edytował RAFpl 6.03.2006, 23:56:33

--------------------
NIE TRZEBA BYĆ ŚWIETYM, ABY RATOWAĆ ŻYCIE - WYSTARCZY BYĆ CZŁOWIEKIEM!
------------------------------
+Quote Post
bags

-----

A może ktoś jeszcze podpowie, czy jest jakaś metoda na wyciąganie informacji z treści stron WWW (tego co widać w przeglądarce) wegenerowanych np. przez php?

--------------------
Sklepy Online
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:03