![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób mogę kontrolować parametry obrazów wysyłanych z innych serwerów? Tzn. udostępniam możliwość dodania avatara za pośrednictwem linka, ale muszę sprawdzić jego wymiary. Standardowe funkcje tj. imagecreatefromjpeg nie działają. Co mogę w takim przypadku zrobić? Jakim działaniom poddać link do grafiki, którym zostanę 'potraktowany'?
Sprawdzenie typu pliku nie będzie problemem, myślę że wystarczy rozbić ciąg urla i wydobyć rozszerzenie, ale co z wymiarami czy wagą? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale z adresu URL nie daje rady.
Czyżby trzeba było zgrać jakoś ten plik na serwer i tam go przetrawić funkcjami? Ale jak to zrobić? Ten post edytował Nivo 27.08.2007, 18:36:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że działa z URL'ami. Jeśli Ci nie działa to masz wyłączoną ta opcję.
Włącz, lub kopiuj lik do siebie i później sprawdzasz. A tak w ogóle to czemu hotlinkujesz? To nieładnie z Twojej strony. |
|
|
![]()
|
|
Która bilbioteka za to odpowiada? (za działanie z urlami) i jak ją właczyć?
Jak skopiować plik z urla na dysk serwera? A hotlinkować nie ja będę, tylko użytkownicy mojego serwisu. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Która bilbioteka za to odpowiada? (za działanie z urlami) i jak ją właczyć? php.ini :: allow_url_fopenJak skopiować plik z urla na dysk serwera? file_get_contents() + file_put_contents()Zapraszam do Przedszkola. Przenoszę z PHP. |
|
|
![]()
|
|
Desant linków z manuala, jak ja to lubię. Dzięki i pozdrawiam.Sprawdziłem przez phpinfo, ta bilbioteka jest włączona, a więc pudło panie kolego. Jakieś inne propozycje?
Poza tym ta druga funkcja jest pod php5, którym nie dysponuję. Cóż teraz? Ten post edytował Nivo 27.08.2007, 20:34:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:36 |