![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Moj insert wyglada tak:
i w tej postaci nie dziala, lecz jezeli zmiast zmiennej $nazwa_kolumny dam np. `pole2` to wszystko jest ok. Nie mozna napisac tego w ten sposob? Z gory dzieki Robert |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jaki blad generuje mysql (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadnego nie generuje, poprostu nie dodaje wartosci
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest kod który używasz? Bo jeśli tak to wiem czemu nic Ci nie pokazuje i nie działa... Gdzie masz mysql_query();? Poprawnie:
MySQL określa, iż nazwy pól powinny wpisywane być w takich cudzysłowach: `` a wartości, które się nadaje w takich: ''. Staraj się więc $sql określać pośród: "" i `` = ''. Np:
Ten post edytował cadavre 22.07.2006, 20:25:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@cadavre:
Wydaje Nam się, aczkolwiej ja i manual możemy się mylić, żę nazwy pól nie muszą być zawarte w znakach `. Dodatkowo, jeśli pole jest typu liczbowego (INT), wartości nie powinny być w znakach '. Czyli całkiem poprawne jest zapytanie (id jest typu int):
@Robertson: Co Ci wyświetla taki oto kod:
? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problemem jest raczej nazwa kolumny zawarta w cudzyslowiach
dla takiego zapytania:
wyswietla nastepujacy blad: Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '"user_login") values ('2.2.2.2', 'sss')' at line 1 po zamianie zapytanie na: zapytanie zostalo wykonane |
|
|
![]()
|
|
Witam
Dziekuje za pomoc. Nie wiem dlaczego ale dziala mi to zapisane tylko w ten sposob:
Insert ten wkleja mi dane z pliku csv, teraz nie wiem jak zrobic aby pominal pierwszy wiersz z nazwami kolumn :smutny: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziala poniewaz nazwa kolumny nie musi zawierac -> ` jednakze wczesniej wrzucales cudzyslow i on wszystko kopal
jednakze twoje zapytanie przestanie dzialac gdy pod zmienna $a lub $b podstawisz jakikolwiek string |
|
|
![]()
|
|
No i niestety tak jest ;-(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jak juz pisalem jestem zwolennikiem budowania zapytan w stylu
Nie ma problemu z omijaniem wartowsci z cudzyslowami itp. Co do ominiecia pierwszego wiersza. Wczytaj plik do tablicy, a pozniej zacznij interacje od drugiego elementu tej tablicy. Wten sposob ominiesz pierwsza linijke z nazwami, i przejdziesz od razu do drugiej. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czy SET nie jest uzywane tylko przy UPDATE? Jakbysmy zajrzeli do manuala, to bysmy wiedzieli ze nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:40 |