![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czuwam nad sprawnością pewnego sklepu internetowego, nie jestem jego autorem jednak od czasu do czasu dodaje jakieś proste modyfikacje i poprawiam ewentualne błędy. System ostatnio się wysypał i nie wyświetla wartości zmiennych które są wyświetlane w nawiasach klamrowych, zamiast tego wyświetlany jest ciąg znaków, który ma zostać podmieniony na wartość zmiennej np.:
Z racji mojego niewielkiego doświadczenia, nie spotkałem się z czymś takim, a dopóki działało nie interesowałem się tym z braku czasu. i teraz pytanie ... co oznaczają te nawiasy ? co to za składnia? gdzie można zobaczyć czy wartości które powinny się tam wyświetlić zdefiniowane są poprawnie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytaj w manualu dział:
http://www.php.net/manual/pl/language.variables.variable.php -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobrze ... u mnie w apache'u działa składnia
natomiast nie dziala Skąd to się bierze ? Należy włączyć jakąś bibliotekę? edit: poza tym znacznik nie znajduje się w bloku kodu php a w bloku html: i to działa. Ten post edytował ghost1511 19.04.2011, 11:09:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaz kawałek kodu, który nie działa, bo chyba nie do konca wiesz o co pytasz;-)
|
|
|
![]()
|
|
Oto fragment czystego kodu HTML, który jest w pliku php (najwidoczniej jest parsowany przy wyświetlaniu) :
i problem objawia się tym, że zamienione są na odpowiednie wartości. Natomiast gdzieś pojawił się błąd i nie jest zamieniony i wyświetla się w takiej postaci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest w pliku php czy jest w pliku jakiegoś systemu szablonów? (np. smarty?)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no teraz to już trochu inaczej - tak - jest to szablon strony i jest on parsowany przez skrypt php - jednak jak ktoś ma Ci pomóc skoro nie napisałeś, z jakiego systemu szablonów korzystasz ani nie podałeś nazw plików/struktury... -> powinieneś sięgnąć do manuala danego systemu szablonów... lub przeszukaj cały projekt pod kątem np. występowania ciągów znaków {MASA} lub samego MASA jeśli korzystasz z jakiegoś IDE - wyświetli Ci się lista plików i linie kodu w których występuje ten ciąg znaków (zaznacz przy wyszukiwaniu by brało pod uwagę wielkość znaków) - mniej więcej w tym samym miejscu będziesz miał SYMBOL_JM który jakoś już zlokalizujesz ręcznie w kodzie...
Ten post edytował zegarek84 19.04.2011, 11:40:00 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Jest to indywidualnie napisany cms więc nie podałem jego nazwy. Z czego korzystają ciężko jest wyczuć. Ogólnie niezły bajzel jest w kodzie i ciężko się w czymkolwiek połapać. A sama firma nieźle zdziera za każdą informację (na szczęście to nie mój problem) dlatego starałem się dojść do tego sam. Wielkie dzięki za zainteresowanie.
|
|
|
![]()
|
|
najprawdopodobniej będzie to oparte o wyrażenia regularne - utwórz projekt ze wszystkimi plikami np. w netbeans i wyszukaj w całym projekcie jak wspomniałem pod kontem występowania określonych fraz i wyświetli Ci jak już pisałem listę plików - po dwukliku na wyniku wyszukiwania przeniesie Cię dokładnie do lini wystepowania danej frazy...
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2025 - 05:29 |