![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z przypisywaniem numeru klienta do zamowienia w sklepie. Tzn samo przypisywanie dziala za pierwszym razem gdy klient pierwszy raz sklada zamowienie. Problem pojawia sie gdy drugi raz ten sam klient chce cos zamowic. Moze troche kodu:
A wiec tak. W pierwszej czesci sprawdzam czy mam takiego klienta w bazie, jesli nie to wpisuje go do bazy i nadaje mu jakis numer. I to dziala bez problemu. Gdy za drugim razem ten sam osobnik zlozy zamowienie to do tabeli zamowien wpsuje mi Id_Klient jako "0". Wyczytalem w manualu, ze to moze byc spowodowane tym, ze uzywam tam funkcji
Ona zwraca id jakie bylo automatycznie wygenerowane dla ostatniego wpisu tylko wlasnie gdy nic nie zostanie wygenerowane jak w przypadku wlasnie gdy juz mam takiego klienta to zostanie przypisana wartosc "0". Jak cos takiego obejsc? Myslalem, zeby do $custid napisac zamiast tej funkcji jakies zapytanie ale wlasnie nie wiem jak bo juz probowalem wpisywac rozne selecty ale cos srednio mi to dzialalo:/ Moze istnieje jakas funkcja w php o ktorej jeszcze nie wiem... Prosze o jakas podpowiedz. Z gory dziekuje i pozdrawiam, Lukasz. Ten post edytował lukash82 28.05.2006, 09:07:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale ty nic nie robisz jak taki klijęt istnieje
daj else
i powinno byc ok ![]() -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:48 |