![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Przeszukałem juz chyba całe google - ale i tak nie mogę rozwiązac nastepującego problemu - chce zamieścic skrypt wyświetlający na mojej stronie losowe zdjęcie - lecz żaden do końca mnie nie satysfakcjonuje ( posiadam CMS'a jPORTAL 2 wszystkie zdjęcia są w folderze /uploads/galery/ - miniaturki poprzedzone są literą m - natomiast oryginalne zdjecia są numerowane od 1 do 430 ) Oto moim zdaniem dwa najprzydatniejsze :
Ad1 Wszystko mi w nim pasuje - tylko co jeszcze dopisać by oprócz jpg obsługiwał jeszcze inne formaty ( png gif JPG jpeg ) ![]() Ad2 - Czy da się zrobić by po kliknieciu w miniaturke ( np .../galery/m100 - wyświetlało jej duży odpowiednik ![]() Drugi skrypt -
Ad 1 - Co dopisac by nie wyswietlało mi wszystkie fotki - lecz wyłacznie te z przedrostkiem " m " ![]() Ad 2 - I czy tak samo jak w tamtym przypadku dałoby się zrobić link od razu do dużej wersji tego zdjęcia ![]() Zalezy mi tylko na tym aby jeden z tych skryptów działał wg mojej charakterystyki , obojętnie który z nich. Jak widać jestem zielony w sprawach związanych z php - z góry dziekuje jesli ktos by mi pomógł... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ad 1 - Co dopisac by nie wyswietlało mi wszystkie fotki - lecz wyłacznie te z przedrostkiem " m " questionmark.gif
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad2 - Czy da się zrobić by po kliknieciu w miniaturke ( np .../galery/m100 - wyświetlało jej duży odpowiednik questionmark.gif ( 100.jpg ) Jeśli oprzesz się na drugim skrypcie, zastosujesz, to co napisał skowron-line, masz zachowaną zasadę nazywania zdjęć jak opisałeś, to możesz zrobić to w ten sposób:
mając taką zmienną, możesz bez problemu wygenerować link do dużego zdjęcia... Ten post edytował nitek 29.02.2008, 16:21:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile co do drugiego posta już sam sobie znalazłem sposób w jaki zrobić link do zdjęcia z tamtą zmienną ... o tyle nie wiem w którym miejscu wkleić / zastapić ten kod żeby to chodziło tak jak było w zamierzeniu autora... ![]() Jeśli ktoś by mógł mi wskazać jak ten kod powinien wyglądac w całości z zastosowaniem tamtego warunku byłbym very wdzięczny ( Próbowałem już samemu co nieco "kombinować" lecz z mizernym skutkiem nadal mi się nie udawało ![]() Ten post edytował febien 29.02.2008, 20:29:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dopiero zauważyłem, że @skowron-line trochę wprowadził cię w błąd. mianowicie substr liczy się już od 0, a nie od 1...
możesz nawet przerobić tego if'a (ze skryptu nr 2):
wówczas tablica $losowe_zdjęcie będzie zawierać tylko nazwy tych plików, których nazwy zaczynają się od litery "m", a o to właśnie ci chodzi... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak więc zastosowałem się do uwag Nitka co do tej zmiennej i niestety ona nie działa :/ - w przypadku gdy podamy tej zmiennej stałą wartość link działa bez problemu - więc jakiś bład musi być prawdopodobnie w
Czy ktoś i tym razem "mnie uratuje " ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
dałeś to w całkowicie złym miejscu...
kod:
daj w np. 34 linii kodu który wkleiłeś przed chwilą... wcześniej nie możesz tego robić, bo niby skąd miałbyś wcześniej zmienną $losowe_zdjecie ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
widzisz, jak to jest, jak się pisze neraz w pośpiechu.. miało być tak:
zamiast subsrt.. i też by zadziałało - sorry za pomyłkę ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:34 |