![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam cos takiego i jezeli okaze sie ze wartosci sa rowne zero to niemam wyniku tylko komuniakt Warning: Division by zero Co nazlezy zrobic by sie go pozbyc?? Ten post edytował DziaraXc 24.02.2008, 16:31:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 4 Dołączył: 9.12.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzielenie_przez_zero
Wypadaloby sprawdzic czy mianownik nie jest zerem przed wykonaniem dzialania. Ten post edytował antstd 24.02.2008, 16:40:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a mozna cos zrobic by ten komunikat sie nie wyswietlał
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należało by w pierwszej kolejności sprawdzić przez co sie dzieli by uniknąć powyższego błędu. Do tego służy if" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - jak byś dalej miał opory przed manualem.
|
|
|
![]()
|
|
no ale ja wiem przez co sie dzieli tylko ze czasem jest wartość 0
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz sztucznie tłumić błędy, masz do tego specjalny operator @, umieszczając go przed plującą linią, powodujesz stłumienie. Ale to w znacznej ilości przypadków (tak jak i Twoim) nie ma sensu - co z tego, że wymażesz komunikat, jak nie zrobisz tego, co chciałeś zrobić. To równie dobrze możesz rezygnować z pisania jakiegokolwiek skryptu.
edyta do posta na górze: a nie możesz ifem sprawdzić czy wartość nie jest zero? I dopiero wtedy dzielić? Ten post edytował Hazel 24.02.2008, 16:47:52 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No według mnie ma to sens bowiem obliczam sbie skutecznosc z poszczegolnych miesiecy i jezeli dam sprawdzenie miesiaca z przyszłosci to trudno by były jakies wartosci thz za rade
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem w której klasie jesteś i nie wiem czy cię już o tym uczyli, ale nie wiem czy wiesz że dzielenie przez 0 nie daje żadnego wyniku, więc nie wiem jakim sposobem to ma sens. No to może sprawdzaj czy miesiąc jest z przyszłości jak jest to nic nie robisz...
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem w której klasie jesteś i nie wiem czy cię już o tym uczyli, ale nie wiem czy wiesz że dzielenie przez 0 nie daje żadnego wyniku, więc nie wiem jakim sposobem to ma sens. No to może sprawdzaj czy miesiąc jest z przyszłości jak jest to nic nie robisz... No kolego jak schodzimy na tematy w ktorej jestem klasie to mozemy owszem wdac sie w dłuzsza rozmowe bowiem wbrew Tobie juz skonczyłem chwile temu studia i zajmuje stanowisko w naszej ojczyznie których dokladnie jest 7 a ze PHP poza praca mnie troszeczke interesuje wiec umieszczam tu pytania moze dla Ciebie bez sensu i głupie, ale jak widac czytasz kolego bez zrozumienia i tworzysz sobie sam problemy o które ja tu na postach wogole nie pytam. Wiec z grzecznosci jak mozesz to nie czytaj tego z czym ja mam problem , bowiem czytanie ze zrozumieniem zaczyna sie juz w 1 klasie podstawowej a Ty wygldasz na starszego( czysta kompromitacja?!) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 10 Dołączył: 25.12.2005 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze bez wtracania co do waszych sprzeczek
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
thx wszystko działa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No kolego jak schodzimy na tematy w ktorej jestem klasie to mozemy owszem wdac sie w dłuzsza rozmowe bowiem wbrew Tobie juz skonczyłem chwile temu studia i zajmuje stanowisko w naszej ojczyznie których dokladnie jest 7 a ze PHP poza praca mnie troszeczke interesuje wiec umieszczam tu pytania moze dla Ciebie bez sensu i głupie, ale jak widac czytasz kolego bez zrozumienia i tworzysz sobie sam problemy o które ja tu na postach wogole nie pytam. Wiec z grzecznosci jak mozesz to nie czytaj tego z czym ja mam problem , bowiem czytanie ze zrozumieniem zaczyna sie juz w 1 klasie podstawowej a Ty wygldasz na starszego( czysta kompromitacja?!) Przepraszam za offtop, ale mnie zabiłeś. 4 osoby piszą jakie jest rozwiązanie a Ty i tak nie wiesz o co chodzi i trzeba Ci napisać kod dokłądnie taki jak te 4 osoby wcześniej mówiły żebyś był szczęśliwy, a co do czytania ze zrozumieniem i kompromitacji to pochwal się jakie studia skończyłeś i ile Cię to kosztowało. Generalnie jeśli mam być szczery to interesuje mnie cały przebieg Twojej edukacji bo mnie tam już w podstawówce mówili "Pamiętaj cholero, nie dziel przez 0". Stąd wniosek że lepiej by moje dziecko skończyło dobrą podstawówkę niż Twoje studia. Ciekaw też jestem co za stanowisko piastujesz i kto Ci je załatwił ;P. P.S. chciałem żebyś wiedział że po prostu jesteś moim idolem nawet jeśli skończy się to dla mnie warnem. Ten post edytował netmare 25.02.2008, 08:49:34 |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam za offtop, ale mnie zabiłeś. 4 osoby piszą jakie jest rozwiązanie a Ty i tak nie wiesz o co chodzi i trzeba Ci napisać kod dokłądnie taki jak te 4 osoby wcześniej mówiły żebyś był szczęśliwy, a co do czytania ze zrozumieniem i kompromitacji to pochwal się jakie studia skończyłeś i ile Cię to kosztowało. Generalnie jeśli mam być szczery to interesuje mnie cały przebieg Twojej edukacji bo mnie tam już w podstawówce mówili "Pamiętaj cholero, nie dziel przez 0". Stąd wniosek że lepiej by moje dziecko skończyło dobrą podstawówkę niż Twoje studia. Ciekaw też jestem co za stanowisko piastujesz i kto Ci je załatwił ;P. P.S. chciałem żebyś wiedział że po prostu jesteś moim idolem nawet jeśli skończy się to dla mnie warnem. Bez komentarza |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Bez komentarza Wiesz, ale netmare ma sporo racji w tym co napisal.dobraz zamykam bo naprawde bez komentarza.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:40 |