![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak zrobić aby klasa B mogła korzystać z funkcji klasy A (i aby debugger (phpDesign 2008) nie krzyczał ![]() index.php
a.php
b.php
Wcześniej używałem
Ale zmienne globalne są złe i nie wiem jak to inaczej zrobić :< |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Może przypisz jeden z obiektów do któregoś pola w innym np.:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak chciałem zrobić na początku, tylko że będą dostępne jeszcze pluginy / moduły, a ilość klas które będą się odwoływały do klasy bazy danych jest również dość duża.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc uczyń obiekt bazy parametrem kontruktora obiektów w których będziesz jej używał - dzięki temu ten sam obiekt bazy możesz przekazać do wielu różnych obiektów... np.
jeżeli jednak twoje obiekty używają bazy sporadycznie, to zamiast tego polecam jawne przekazywanie obiektu bazy danych do konretnej metody obiektu - wtedy masz najwiekszą elestyczność... np.
a i kod jest wtedy bardzo czytelny bo od razu widać jaki obiekt operuje na jakiej bazie... powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:00 |