![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W funkcji reserve() dodaje do zmiennej tablicowej reservationId
wartosci potrzebne mi takze w funkcji delete(). Wydawalo mi sie ze nadajac zmiennej wartosc w jednej funkcji bede mogla ja odczytac rowniez w innej funkcji tej samej klasy. Tak jednak nie jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) i w innej funkcji odczytuje ja jako tablice pusta... Z tego wzgledu mam pytanie jak przekazac reservationId z jednej do drugiej funkcji w klasie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a napewno na poczatku zdeklarowales ta zmienna (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zadeklarowalam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Zauwazylam jeszcze jedna rzecz... Kiedy mam zadeklarowana zmienna $p w konstruktorze jako 0 dalej zmieniam ja w funkcji reserve na 5 to w funkcji delete ma ona znow wartosc 0 ! Zapewne to samo dzieje sie z moja tablica reservationId... ? Jak wiec zatrzymac wartosci tej tablicy dla innych funkcji ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod klasy z funkcjami o których mówisz i przykład jak to wykorzystujesz/testujesz.
|
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
U mnie dziala, skleilem cos takiego na szybko
Moze zapomniales dodac () przy wywolywaniu funkcji ? |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje za pomoc.
Jednak ja nadal nie wiem co stalo sie z moim kodem Klasa wyglada mniej wiecej tak:
A wywolanie funkcji tak:
Jednak mam 3 formularze wysylane po kolei do jednej klasy. Czy to moze byc przyczyna ze zeruja mi sie wartosci zmiennych? |
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A wywolales funkcje reserve ?
Daj caly kod bo w zgaduj zgadule bawic mi sie nie chce |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje za probe pomocy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ponizej wklejam kod klasy i pliku z wywolaniami funkcji: Ale juz chyba wiem co jest przyczyna... Wywoluje 2 razy formularz i pewnie przy drugim wywolaniu ponawia sie wywolanie new Reservation i zeruje wszystkie wartosci. Jak mozna to zrobic inaczej? klasa:
HTML Plik z wywolaniem funkcji i formularzami:
include('tajne/config.php'); include('User.class.php'); include('Office.class.php'); include('Object.class.php'); include('Reservation.class.php'); include('callendar.php'); $userLogin = new User(); $bIfLogin = $userLogin->login(); $oOfficeD = new Office(); $AllOffices = $oOfficeD->getAllOffices(); $iObject = new Object(); $allObjects = $iObject->getAllObjectTypes(); $aGetObject = $iObject->getObject(); $id = $_POST['Object_type_id']; $sObjType = $iObject->getTypeName($id); $sOfficeName = $iObject->getOffice(); $oReservation = new Reservation(); $oReservation->setUser($bIfLogin); $msg = ''; $i = 0; if(isset($_POST['reserveObj'])) { $msg = $oReservation->reserve(); $numberOf = count($msg); } if(isset($_POST['delete'])) { $oReservation->delete(); } ?> <div id="Table_01"> <div id="index-01"> <br><a href="http://www.zapatec.com/website/main/products/prod1/"></a><br> </div> <div id="index-reservation"> <p> <?php if( $bIfLogin ) { ?> <?php if( !isset($_POST['selectingObj']) AND !isset($_POST['reserveObj'])) { ?> </div> <div id="index-form-reserve_object"> <form action="reservation.php" method="post" name="selectObject"> <input type="hidden" name="selectingObj" value="k"> <select name="type_of_object" class="option"> <option value = "" > -- Choose type -- </option> <?php foreach ($allObjects as $key2 => $allObjects) { ?><br> <option value = "<?php echo $allObjects['Object_type_id'] ;?>" > <?php echo $allObjects['Type_of_object'] ;?> </option> <?php } ?> </select> <br> <br> <select name="office" class="option"> <option value = "" > -- Choose office -- </option> <?php foreach ($AllOffices as $key => $AllOffices) { ?> <br> <option value = "<?php echo $AllOffices['Office_id'] ;?>" > <?php echo $AllOffices['City'] ;?>, <?php echo $AllOffices['Street'] ;?> </option> <?php } ?> </select> <br> <br> <br> <input name="sub" type="submit" value="Submit" class="submit"/> </form> <?php } if( isset($_POST['selectingObj']) AND !isset($_POST['reserveObj'])) { ?> <form action="" method="post" name="reserveObject"> <input type="hidden" name="reserveObj" value="k"> <select name="objSelect[]" class="mul_sel" multiple="multiple"> <?php foreach ($aGetObject as $key3 => $aGetObject) { ?> <br> <option value = "<?php echo $aGetObject['Object_id'] ;?>" > <?php echo $aGetObject['Name'] ?> <?php echo $aGetObject['Room'] ?> <?php } ?> </select> <div id="office_obj"> <br> OFFICE:<br> OBJECT TYPE: </div> <div id="office_obj_display"> <?php ?> <br> <?php ?> </div> <br> <br> <div id="start_end_field"> Start date: <p style="margin-top:80"> End date: </p> </div> <noscript> <br/> your browser does not support Javascript. <br/> Either enable Javascript in your Browser or upgrade to a newer version. </noscript> <br><a href="http://www.zapatec.com/website/main/products/prod1/"></a><br> </div> <div id="reservation-hours"> <input type="text" id="start_calendar" name="start_calendar" class="field"/> <button id="trigger" class="submit_small"> callendar</button> <script type="text/javascript"> Zapatec.Calendar.setup({ firstDay : 1, range : [2007.01, 2999.12], electric : false, inputField : "start_calendar", button : "trigger", ifFormat : "%Y-%m-%d", daFormat : "%Y-%m-%d" }); //]]></script> <br> <br> <!-- *** Reservation starts at:--> <select name="startHour" class="option_short"> <?php for ($i=0; $i<24; $i++) { switch ($i) { case 0: $ii = "00"; break; case 1: $ii = "01"; break; case 2: $ii = "02"; break; case 3: $ii = "03"; break; case 4: $ii = "04"; break; case 5: $ii = "05"; break; case 6: $ii = "06"; break; case 7: $ii = "07"; break; case 8: $ii = "08"; break; case 9: $ii = "09"; break; default: $ii = $i; break; } ?> <option value = " <?php echo $ii; ?> " > <?php echo $ii ?> </option> <?php } ?> </select> <select name="startMinute" class="option_short"> <?php $i = 0; while ($i<60) { switch ($i) { case 0: $ii = "00"; break; case 5: $ii = "05"; break; default: $ii = $i; break; } ?> <option value = " <?php echo $ii; ?> " > <?php echo $ii ?> </option> <?php $i = $i + 5; } ?> </select> <br> <br> <br> <br> <!-- *** Reservation ends at:--> <input type="text" id="end_calendar" name="end_calendar" class="field"/> <button id="trigger2" class="submit_small">callendar</button> <script type="text/javascript">//<![CDATA[ Zapatec.Calendar.setup({ firstDay : 1, range : [2007.01, 2999.12], electric : false, inputField : "end_calendar", button : "trigger2", ifFormat : "%Y-%m-%d", daFormat : "%Y-%m-%d" }); //]]></script> <br> <br> <select name="endHour" class="option_short"> <?php for ($i=0; $i<24; $i++) { switch ($i) { case 0: $ii = "00"; break; case 1: $ii = "01"; break; case 2: $ii = "02"; break; case 3: $ii = "03"; break; case 4: $ii = "04"; break; case 5: $ii = "05"; break; case 6: $ii = "06"; break; case 7: $ii = "07"; break; case 8: $ii = "08"; break; case 9: $ii = "09"; break; default: $ii = $i; break; } ?> <option value = " <?php echo $i ?> " > <?php echo $ii ?> </option> <?php } ?> </select> <select name="endMinute" class="option_short"> <?php $i = 0; while ($i<60) { switch ($i) { case 0: $ii = "00"; break; case 5: $ii = "05"; break; default: $ii = $i; break; } ?> <option value = " <?php echo $ii ?> " > <?php echo $ii ?> </option> <?php $i = $i + 5; } ?> </select> <br> <br> <br> <input name="sub" type="submit" value="Submit" class="submit"/> </form> <?php } else if(isset($_POST['reserveObj'])) { for ($i = 0; $i < $numberOf; $i++) echo $msg[$i]; ?> <br><br> <form action="" method="post" name="deleteObject"> <input type="hidden" name="confirm" value="k"> <input name="confirm" type="submit" value="confirm" class="submit"/> </form> <form action="" method="post" name="reserveObject"> <input type="hidden" name="delete" value="k"> <input name="delete" type="submit" value="undo" class="submit"/> </form> <?php } else if (isset($_POST['delete'])) { echo $msg; } ?> </div> <?php } else if( !$bIfLogin ) { ?> <div id="index-login"> You are not Logged in! Please go to Ten post edytował alanoe 15.03.2007, 15:39:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 15:34 |