![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem sobie skrypt oczekiwania. Tzn. działa to w ten sposób, że mam w bazie danych pole waiting, do którego dopisuję ID użytkownika, który kliknął w link. później już na stronie z wynikami wczytuję zawartość pola do zmiennej i za pomocą explode() dziele tą zmienną na tablicę
Następnie sprawdzam, czy id użytkownika znajduje sie w tablicy, jeśli nie to wyświetlam link, za pomocą którego można dodać sie do listy oczekujących, a jeśli natomiast jest, to wyświetlam link, za pomocą którego można się "wypisać" z tej listy. I tutaj zaczyna sie mój problem, gdyż wymyśliłem, że wypisywanie się z tej listy jest jednoznaczne z usunięciem mojego ID z tej tabeli, tylko nie mam pojęcia, jak właśnie ten określony kawałek. Jak czegoś takiego dokonać. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy akurat dobrze cię zrozumiałem
Kod <? $w_kolejce = explode("|", $row["waiting"]); foreach ($w_kolejce as $id) { if ($id !== $id_usun) //$id_usun - id które chcesz wyrzucić z bazy $w_kolejce2 .= $id.'|'; } ?> później zapisujesz do bazy danych zmienna $w_kolejce2 pozdrawiam, Ten post edytował KovalX 4.04.2008, 18:23:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie można skorzystać z funkcji array_slice" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to zapisywanie wartości do bazy w ten sposób (łącznie ich w takie stringi) to bardzo duży błąd.
Nie powinieneś tak robić. Zamiast w to brnąć zmień sposób przechowywania danych. Jeśli jednak bardzo chcesz to mas przykład jak to zrobić.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:50 |