![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
zrobilem prosty formularz który zapisuje dane do pliku.. pytanie brzmi jak go skrócic? bo jak tak dalej pójdzie to z czasem bedzie się stawał coraz dłuzszy :/ aktualnie wygląd to tak: są odpowiednie pola.. i jesli pole box jest zaznaczone to zapisuje je do pliku.. plik formularza plik dodaj.php
jak to skrócić aby wszystko dodawalo sie dynamicznie ? tzn mam np formularz nazwa1 rozm1 cen1 i jesli potrzeba do klikam np na "dodaj pole" obok tego formularza i dodają sie odpowiednio pola nazwa2,3,4,5 itd rozm2,3,4,5 itd.. analogicznie w pliku dodaj zaleznie od formularza zmienna $pole1 i jesli wystepuje to pole2,3,4,5 itd... mam nadzieje ze nie zamotałem :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Kanagawa-ken, Japonia Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zastosuj tablice w name'ach (np. zamiast box1, box2, box3): box[]
Po stronie PHP pętla IF + count i lecisz, sprawdzając. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm
hmm a co z formularzem ? tzn co z polem "dodaj" po nacisnieciu któreo będą sie pojawialy nowe pola formularza ( odpowiednio nazwa1,2,3 rozm1,2,3 itd... mozna jakiś przykład takiej pętli ? - bedzie mi łatwiej zrozumiec.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Kanagawa-ken, Japonia Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie zadne "nazwa1", "nazwa2", tylko nazwa[].
Przykladowo, kazde pole input ma name jako nazwa[], a kazdy checkbox ma name box[]. Po stronie PHP to mniej wiecej tak. Cytat $names = $_POST['name']; $box = $_POST['box']; for ($i=0; $i<count($box); $i++) { if ($box[$i]==<cos tam>) { //cos tam } } Wszystko otrzymasz w formie tablic, do poruszania sie miedzy nimi wykorzystujesz pętle FOR a do zliczania elementow tablicy = COUNT. Taka metode stosuje ja i jest dobra, zeby nie powiedziec bardzo dobra. Imo oczywiscie. |
|
|
![]()
|
|
Nie zadne "nazwa1", "nazwa2", tylko nazwa[]. Przykladowo, kazde pole input ma name jako nazwa[], a kazdy checkbox ma name box[]. no to ja rozumiem :] tylko nie dociera do mnie jak niby te pola sie mają tworzyc w formularzu ![]() trzeba 40 recznie dodac czy jakos tam sie one dodają ? tzn nazwa[] rozm[] cen[] nazwa[] rozm[] cen[] nazwa[] rozm[] cen[] nazwa[] rozm[] cen[] i tak do 40 lub wiecej ? czy poprostu nazwa[] rozm[] cen[] jak na moje oko to chyba powinienem zastosowac IFa ? formularz
a po stronie php hmmm kombinuje narazie :] Ten post edytował pa-jong 29.03.2008, 00:38:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a nie lepiej by ci bylo to zrobic na GETach. Ja u siebie na stronie mam zrobione na gecikach i działa pięknie.
|
|
|
![]()
|
|
Po stronie PHP to mniej wiecej tak.
Wszystko otrzymasz w formie tablic, do poruszania sie miedzy nimi wykorzystujesz pętle FOR a do zliczania elementow tablicy = COUNT. Taka metode stosuje ja i jest dobra, zeby nie powiedziec bardzo dobra. Imo oczywiscie. czyli
nieeee nie podoba mi sie to... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ale poczekaj. nie rozumie. po co chcesz uzyskac 1500 formularzy na stronie??
|
|
|
![]()
|
|
tzn sam formularz 1 ale odpowiednie <input> aktualnie do 40..
a co chce uzyskac np mam sklep.. przychodzi dostawa 3 rybek.. o nazwie 1,2,3 rozmiarze1,2,3 i cenie 1,2,3 wiec.. nazwa1 rozm1 cen1 nazwa2 rozm2 cen2 nazwa3 rozm3 cen3 ale jesli przychodzi np 6 rybek.. to chce aby po kliknięciu w "dodaj nowe pola" pojawialy się nowe input odpowiednio nazwa4,5,6 rozm4,5,6 cen4,5,6 no i poprawny kod do zapisania tego wszystkiego w pliku txt - narazie dziala to tak jak w 1 poscie ale to za długie sie robi.. bo co jak przyjdzie dostawa wlasnie 1500 rybek ? bede siedzial przed komputerem i dodawal 1500 pól do formularza ? nie... dlatego tez chce "zautomatyzować" cały proces do klikania w "dodaj nowe pola" |
|
|
![]()
|
|
nie wiem dokladnie o co ci chodzi ale mniejsza. powiem ci jak ja zrobilem z filmami na stronie. tez chcialem dodawac kazdy film na strone i tworzyc plik na serwie.
wyciagnij z tego wnioski i sprobuj zrobic pelna automatyke. ale poczekaj. juz chyba wiem. tobie chodzi o to zebys mial jeden formularz i zeby on dodawal do pliku dane z niego?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:16 |