![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem programista C++, i mam male problemy z moja aplikaja w php. Pierwszy problem dotyczy cryptowania/dekryptowania. Mam nastepujacy kod w c++:
Jest to prosty kod, pobierajacy bajt po bajcie znak, i szyfrujacy go w nastepujacy sposob - (Bajt + (Key+4)) ^ Key - oraz deszyfrujacy - (Bajt ^ Key) + (Key + 4). Potrzebuje cos identycznego w php, probowalem ale niestety mi nie wyszlo. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Nastepny problem jest taki, ze posiadam zalozmy dwa pola, w ktorych uzytkownik podaje liczbe w hexie (duze liczby). Nastepnie za pomoca skryptu zamieniam hex na dec, robie odp dzialanie matemtyczne (dodawanie lub mnozenie lub cos innego). Dostaje wynik w DEC, i nie wiem jak to wyswietlnic w hexie. Uzywam nastepujacego kodu:
W jaki sposob moge skonwertowac. lub wyswietlic liczbe w hexie (0x00000000)? Dziekuje i pozdrawiam. Michal |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn ty chcesz zamienic integera na hexa ?
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dechex" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
hexdec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po prostu, jak chcesz wyświetlić to, np.:
Z dodawaniem, np. tak samo, nic nie trzeba konwertować ;-) -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postaram sie napisac jasniej, mam dwa pola gdzie user wpisuje liczbe w hexie.
1)Jako przyklad 0x7845AB1 i 0xDEADBEEF 2) Do tej pory zamnienialem te liczby na dec, bo php nie potrafi mnozyc hexow (?) 3) Wynik otrzymuje w DEC 4) Po przekonwertowaniu w kalkulatorze z dec na hex, powinno sie otrzymac 0x77D093F Potzrebuje jakis sposob, aby zamienic DEC na HEX w php, zeby nie trzeba bylo wykonywac punktu 4. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
PHP potrafi mnożyć hexy ;-)
-------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam dwa pola gdzie user wpisuje liczbe w hexie. 2) Do tej pory zamnienialem te liczby na dec, bo php nie potrafi mnozyc hexow (?) Jeśli te dane pobierałeś z formularza, to to nie były żadne liczby, tylko zwykły tekst, np.: "ABC992", który przy konwersji na integer zamieniany był na 0. Próbowałeś bawić się funkcjami, które podał revyag? -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Witam a wiec zaznajomilem sie z problemem, i teraz mam nastepujacy problem
w inpucie ktos podaje dane: 1 - 45eaff18 2 - 1ee312c2 3 - 2c0e299b skrypt wykonuje: 1+2*3 $Dec_Info1 = HexDec($Information1); $Dec_Info2 = HexDec($Information2); $Dec_Info3 = HexDec($Information3); $Hex_ID = dechex($Dec_Info1 + $Dec_Info2 * $Dec_Info3); Wynik tej operacji w php to B6046C80, a w rzeczywistosci powinien byc 0xE wiekszy czyli B6046C8E. Ma ktos pomysl jak sie tego pozbyc? Czy sa to za duze numery dla php? |
|
|
![]()
|
|
Moze jednak ktos sie skusi i bedzie znal odpowiedz? Dziekuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.05.2025 - 07:55 |