![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z plikiem csv. Plik generuje tak:
Wygeneroqwany plik csv w edytorze tekstowym poprawnie się wyświetla, jednka w Excelu 2013 nie ma Polskich liter. co jest nie tak? Szukałem rozwiązań na necie, ale jest tego ogromna ilosc i żadne rozwiązanie nie pomaga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy otwieraniu w Excel zapewne musisz użyć kodowania UTF-8
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy otwieraniu w Excel zapewne musisz użyć kodowania UTF-8 ok. w Excelu mozna to zrobić poprzez zaimportowanie Danych z pliku tekstowego. Pokombinuje z tym. mam też problem z cudzysłowiem w wygenerowanym pliku. php poprzez funkcje fputcsv() widze, że dodaje slash przed cudzysłowiem \" ale excel i tak gubi wtedy układ kolumn. Czy jedynym wyjsciem jest usunięcie cudzysłowia z exportowanych danych? Ten post edytował starterrrrr 8.07.2015, 10:18:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z PHPExcel, bo zabawa z tymi cudzysłowiami to rzeźbienie po prostu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Skorzystaj z PHPExcel, bo zabawa z tymi cudzysłowiami to rzeźbienie po prostu ![]() Dzieki zerkne na to. Ale jaka jest zasada, ogólnie to nie może być żadnych cudzysłowiów w danej komórce? Gorzej, że w niektórych sa dane w formacie html i jest sporo cudzyslowiow. Widze, że fputcsv() dorzucił przed każdym slasch, ale excel nic sobie z tym nie zrobił ![]() Czy może zamieniać wszystkie cudzysłowia na apostrofy i tyle? Raczej nie powinno popsuć kodu html? Ten post edytował starterrrrr 8.07.2015, 19:56:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 08:23 |