![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Pamiętam, że kiedyś (w jakiejś starszej wersji PHP) pisałem $zmienna i w ten sposób pobierałem wartość parametru zmienna z adresu URL np. index.php?zmienna=aaa. Oczywiście chodzi mi o to, że bez polecenia $zmienna=$_GET['zmienna'] zmienna $zmienna miała wartość $_GET['zmienna']. Dzisiaj dostałem pewien skrypt do przerobienia w którym autor nie odwołuje sie do zmiennych przekazywanych metodą GET w sposób $_GET['nazwa_parametru'] lecz pisze samo $nazwa_parametru. W starszej wersji PHP zainstalowanego na serwerze skrypt działał, teraz niestety nie. Można by przerobić skrypt zamieniając $zmienna_z_geta na $_GET['zmienna_z_geta'] ale nie chce mi sie po prostu tego robić. Moje pytania: Od jakiej wersji PHP przestało funkcjonować odwoływanie się do parametrów z URLa bez pisania $_GET? Czy jest jakiś sposób na to, żeby nie zmieniać zmiennych na $_GET w tym starym skrypcie, który mam do przerobienia? (skrypt jest bardzo obszerny) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w kazdej wersji to dziala
dowiedz sie wiecej o : register_globals jezeli bylo by ustawione na ON, to wtedy Twoj skrypt by chodzil, ale to nie bezpieczne, dlatego ustawia sie zazwyczaj na OFF sa to ustawienia php.ini Ten post edytował my salsa 9.05.2007, 14:32:00 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za to odpowiada opcja w php.ini register_globals.
Od wersji 4.2.0 jest ona wyłączona z powodu bezpieczeństwa (nie radzę włączać). -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i o to mi chodziło wielkie dzięki.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a spróbuj na początku całego skryptu wstawić poniższe polecenia....
mnie to pomogło ![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OT - Heh
![]() ![]() Sprawdź rozwiązanie przytoczone by @freedek2 lub: można zaimportować wartości z tablic superglobalnych i przypisać do zmiennych
oczywiście dotyczy to jedynie gotowych już napisanych skryptów a dokładniej ich przystosowania. Niemniej normalnie powinno się używać tablic superglobalnych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie prościej byłoby zastosować funkcję import_request_variables" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:45 |