Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] Framework
nasty

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oddaje wam do oceny perwszy zarys mojego frameworka.
Framework ten jest pisane pod php 5.1.3+ (testowany nam 5.1.4 i 5.1.6), prosilbym o krytyke is sugestje, w planach mam jeszcze dodanie jeszcze wiele pakietow jak np. i18n, ale jak mowilem to jest jeszcze pre-alpha.

Link do paczki
Go to the top of the page
+Quote Post
Turgon

-----

Nie mam teraz zbytnio czasu, ale zdziwił mnie brak dyspozytora i zrzucenie jego roli na usera. Potem postaram się jeszcze dokładniej kod obejrzeć i spróbuje odpalić go na localhoście.
+Quote Post
envp

-----

Fjanie (patrząc po łebkach) napisane, ale odpalam katalog www i mam Inernal Server Error, kasuje .htacces i mam:

Warning: Base::require(../Lib/Config\Drivers\Yaml\Spyc.class.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/kamil/public_html/siteworks-framework/lib/Base.php on line 97

Fatal error: Base::require() [function.require]: Failed opening required '../Lib/Config\Drivers\Yaml\Spyc.class.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/php/libs') in /home/kamil/public_html/siteworks-framework/lib/Base.php on line 97

Coś poszło nie tak? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam, Kamil.
+Quote Post
php programmer

-----

Cytat
Nie można odnaleźć strony
+Quote Post
nasty

-----

Cytat
Coś poszło nie tak?

tak, masz racje.
Autoloader laduje pliki php ktore sa w pliku class.path (czy cos takiego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ), generowalem je na windows a u Ciebie jest linux (z tego co widze) , mozesz uruchomic /lib/BUILD_PATH.php i bedze dzialac.

Problem lezy w tym ze linux nie rozpoznaje [\] tylko [/] w path
ale i tak dzieki

Ten post edytował nasty_psycho 25.10.2006, 18:31:23
+Quote Post
siemakuba

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Problem lezy w tym ze linux nie rozpoznaje [\] tylko [/] w path
OT, ale:
* jest predefiniowana stała DIRECTORY_SEPARATOR, i jej użycie wyeliminuje podobne błędy
* mój windows (XP SP2) rozpoznaja ścieżki bez względu na separator, więc /katalog/plik.php rozumie tak samo jak \katalog\plik.php. Dodając, że linux zrozumie /katalog/plik.php, odpowiedz jest jasna: ja uzywam wszedzie / jako separatora.

sorki za OT, ale pomyslalem ze to przydatne info.

pozdr.
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(siemakuba @ 25.10.2006, 21:04:42 ) *
OT, ale:
* jest predefiniowana stała DIRECTORY_SEPARATOR, i jej użycie wyeliminuje podobne błędy
* mój windows (XP SP2) rozpoznaja ścieżki bez względu na separator, więc /katalog/plik.php rozumie tak samo jak \katalog\plik.php. Dodając, że linux zrozumie /katalog/plik.php, odpowiedz jest jasna: ja uzywam wszedzie / jako separatora.
sorki za OT, ale pomyslalem ze to przydatne info.
pozdr.

Tak, ale ja ten plik generuje przez RecursiveDirectoryIterator wiec on sam wybiera DIRECTORY_SEPARATOR odpowiednio do OS na ktorym jest wykonywany.

A autoloader bede tak uzywaz topuki framework jest w fazie development poniwasz ciagle dodawane sa nowe pliki a reczne dodawanie plikow meczy.

podrawiam
+Quote Post
SHiP

-----

No cóż jako linuksowiec lekko musiałem pokombinować żeby to przynajmniej pliki znajdowalo ;]
1 sprawa

W pliku index.php w 1 linijce includujesz ../lib/Base.php a nastepnie w pliku Base.php sprawdzasz czy istnieje katalog /lib/ Czy to nie jest troche bez sensu? o.O

No ale coż... zmienilem sobie na katalog /lib na /Lib (nie wiem dlaczego buld path mi takie ścieżki wygenerował) w index.php podmienilem pierwszą linijke odświerzam strone i widze
Cytat
Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated - argument passed by value; If you would like to pass it by reference, modify the declaration of [runtime function name](). If you would like to enable call-time pass-by-reference, you can set allow_call_time_pass_reference to true in your INI file. However, future versions may not support this any longer. in /home/hellson/public_html/siteworks-framework/Lib/Config.php on line 114

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/hellson/public_html/siteworks-framework/Lib/Config/Drivers/Yaml/Spyc.class.php on line 222

Fatal error: Class 'Struct' not found in /home/hellson/public_html/siteworks-framework/Lib/Log/LogEventStruct.class.php on line 11

Pierwszy warning chyba kazdy zna ;]
Co do drugiego sprawdzaj zmienna przekazywaną do petli czy jest tablica
Trzeci komunikat wywolany jest dwoma słowami: "extends Struct". Nie wiem gdzie jest ta klasa schowana...
+Quote Post
pawel_k

-----

tak przegladam kod i przez przypadek rzucilo mi sie w oczy:
  1. <?php
  2. /**
  3.  
  4.  * Helps decorating the template
  5.  
  6.  * For internal use only.
  7.  
  8.  * 
  9.  
  10.  * @param string $name
  11.  
  12.  */
  13.  
  14. public function __isset($name)
  15.  
  16. {
  17.  
  18. return array_key_exists($mane, $this->_vars);
  19.  
  20. }
  21. ?>
zwroc uwage na nazwe zmiennej podawanej jako parametr i uzywanej w metodzie ( klasa ActionAbstract )

Ten post edytował pawel_k 28.10.2006, 22:08:59
+Quote Post
nasty

-----

pawel_k: Dzieki za wykrycie literowki !

Cytat(SHiP @ 28.10.2006, 16:49:43 ) *
No cóż jako linuksowiec lekko musiałem pokombinować żeby to przynajmniej pliki znajdowalo ;]
1 sprawa

W pliku index.php w 1 linijce includujesz ../lib/Base.php a nastepnie w pliku Base.php sprawdzasz czy istnieje katalog /lib/ Czy to nie jest troche bez sensu? o.O

No ale coż... zmienilem sobie na katalog /lib na /Lib (nie wiem dlaczego buld path mi takie ścieżki wygenerował) w index.php podmienilem pierwszą linijke odświerzam strone i widze

Pierwszy warning chyba kazdy zna ;]
Co do drugiego sprawdzaj zmienna przekazywaną do petli czy jest tablica
Trzeci komunikat wywolany jest dwoma słowami: "extends Struct". Nie wiem gdzie jest ta klasa schowana...

No nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/ohmy.gif)

Ja tego warninga nie dostaje a mam E_STRICT.

A co do klasy struct to masz cos nie tak z autoloaderem a raczej z generowanym plikiem.

Z sprawdzaniem /lib/ to masz racje, narazie to sobie jak zauwazyles plik BUILD_PATH.php i ogulnie caly autoloader zrobilem zeby szybko znajdowal nowe pliki ( a raczej klasy ), to sie zmieni jak juz bedzie wiadomo ile jest klas i gdzie leza.

Pozdrawiam.

Ten post edytował nasty_psycho 29.10.2006, 21:24:37
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Ja tego warninga nie dostaje a mam E_STRICT.

Z tego co pamietam to nie wystarczy E_STRICT, musi byc E_ALL | E_STRICT
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(dr_bonzo @ 29.10.2006, 22:46:34 ) *
Z tego co pamietam to nie wystarczy E_STRICT, musi byc E_ALL | E_STRICT

Tak tak, E_ALL | E_STRICT, w php.ini i w frameworku, zreszta w index.php jest

1. <?php
  2. error_reporting(E_ALL|E_STRICT);
  3. ?>
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:45