![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak mogę dostać fragment zminnej $plik_txt od momentu napotkania $model do napotkania pustej lini jeden enter lub wiecej kombinuje i zachooelre nie wychodzi napisalem tak:
ale nie lyka lub
i tez nie lyka -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa ponieważ:
1. funkcja ta znajduje ci "pierwszą pustą linię w pliku", a nie "pierwszą pustą linię za $model" 2. trzecim parametrem funkcji substr() (jeśli jest dodatni) jest ilość znaków do wycięcia, a nie pozycja ostatniego znaku do wycięcia. Poczytaj o strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i przeanalizuj ten kod:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, teraz jasne
![]() ale nie kumam teraz dlaczego w $nl_pos nie mam nic a tym samym niepotrafi wyciagnac odpowiedniego fragmenu (do przerwy). Jak sie domysla PHP_EOL = End Of Line ? z gory dzieki z tego co zauwazylem problem pojawia w kazdym przypaku dla zmiennej zczytanej z pliku formatu windowsowego - koniec lini CRLF, dziala z pliku w formacie unixowego (LF ) -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh, z przyzwyczajenia napisałem PHP_EOL. Jest to stała, która na systemach Windowsowskich przyjmuje wartość "\r\n" a na Unixowskich: "\n".
Żeby było zgodne z wszystkimi plikami zamień: Kod PHP_EOL.PHP_EOL na: Kod "\n\n" a zaraz po wczytaniu danych z pliku dodaj jeszcze:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
ech upierdliwy jestem wiem,
w zasadzie poradzilem sobie wycinajac znak \r i dziala spoko, teraz mam problem z przerobieniem aby wyciagal mi kazdy taki napotkany fragement , zalezy mi aby nie wykonywal tego w funkcji rekurencyjnej a moze w petli ? bede naprawde wdzieczny za pomoc, bo kod prosty a troche mnie juz rozbraja... Ten post edytował pieto 21.03.2007, 16:18:36 -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:27 |