Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] Formularz z plikowym polem INPUT, ręczne wpisywanie nazwy pliku
-nowy-

Goście

Mam formularz a w nim pole INPUT typu FILE. Kiedy nacisnę przeglądaj i wskażę plik wszystko jest ok. Ale chciałbym wpisywać też ręcznie nazwę pliku. Jednak gdy to zrobię formularz do skryptu przesyła mi pustą zmienna zamiast wpisanej nazwy. Co mam zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post
-b4rtaz-

Goście

Zrób 2 pole, <input>. Jeśli pole 'file' bedzie puste, to użyje pola 'input' (if & else).
+Quote Post
-Gość-

Goście

Niezbyt rozumiem. Ktos wpisuje do pola 'file' nazwe pliku... i co mam z nia zrobic?
+Quote Post
thornag

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie jestem pewien czy da sie to osiagnac. Przeciez bo wybraniu pliku i kliknieciu submit formularz uploaduje pliki z inputow typu file z niczego innego. Nie wyobrazam sobie sytuacji w ktorej po wyslaniu samej nazwy php same sobie plik o tej nazwie pobierze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Server-side jak ktos tu zwykl mawiac. Mozna probowac za posrednictwem AJAXA jakos ta zmienna tam wprowadzic do pola typu file, chociaz tez w to watpie. Poszukaj cos o formularzach i o polach typu file, moze jest jakas wlasciwosc dla nich ktora pozwala na edycje pola FILE.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Tego sie nie da osiągnąć. Jest to spowodowane bezpieczenstwem klienta. Jesli to by bylo mozliwe, to kolesie by sami ci wypelniali te inputy pobierajac w ten sposob pliki z Twego kompa, a tego chyba bys nie chcial.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:57