![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam!
Niedawno postanowiłem na swojej stronie umieścić formularz mailowy, który pozwalałby innym na przesyłanie wiadomości tylko pod wskazany (mój) adres mailowy. Skorzystałem z gotowego skryptu Contact Us. Niby wszystko pięknie działa, po wysłaniu wiadomości pojawia się komunikat "Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana." ale... Maile nie dochodzą do mojej skrzynki. Próbowałem oczywiście z kilkoma adresami, starałem się w miarę swoich (dość skromnych) możliwości przeanalizować skrypt w poszukiwaniu błędu, niestety niczego nie znalazłem i zwracam się z prośbą do was o pomoc... config.php: CODE $login="*****"; $password="*****"; $contact1_title="Polemika"; $contact1_value="spotkaniapolemika@gmail.com"; $contact2_title=""; $contact2_value=""; $contact3_title=""; $contact3_value=""; $contact4_title=""; $contact4_value=""; $contact5_title=""; $contact5_value=""; $contact6_title=""; $contact6_value=""; $name=1; $address=0; $telephone=0; $fax=0; $name_req=1; $address_req=0; $telephone_req=0; $fax_req=0; $showIP=1; $showUSER_AGENT=1; $font_face_email="verdana"; $font_size_email="2"; $font_color_email="black"; $font_face_form="verdana"; $font_size_form="11"; $font_color_form="black"; ?> contact.php: CODE <?php include("config.php"); ?> <style type="text/css"> input,textarea,td,tr,body{ font-family:; font-size:; color:; }; include("config.php"); if(!empty($_POST["body"])) { $headers = "MIME-Version: 1.0\r\n"; $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-1\r\n"; $headers .= "FROM: ".$_POST["email"]." \r\n"; $pre.="\n"; $pre.="===========SENDER'S DETAILS=========== \n"; if($_POST["name"]!="") { $pre.="Email from ".$_POST["name"].", \n"; } else { $pre.="Email from ".$_POST["email"].", \n"; } if($showIP==1) {$pre.="IP:".$_SERVER["REMOTE_ADDR"].", \n";} if($showUSER_AGENT==1) {$pre.="USER AGENT:".$HTTP_USER_AGENT." \n";} if($address==1) {$pre.="ADDRESS:".$_POST["address"]." \n";} if($telephone==1) {$pre.="TELEPHONE:".$_POST["telephone"]." \n";} if($fax==1) {$pre.="FAX:".$_POST["fax"]." \n";} $pre.="===========SENDER'S DETAILS=========== \n"; $body=ereg_replace("[\n]"," ",$_POST["body"]); $body=ereg_replace("[\\]","",$body); $subject=ereg_replace("[\\]","",$_POST["subject"]); mail($_POST["to"], $subject, $pre." \n\n".$body."\n", $headers); echo " [b]Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana. [/b] Powrót "; } ?> Ten post edytował Kogoot 1.01.2009, 13:11:54 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie jestem w stanie znaleźć usterki, ale kiedyś mordując się z funkcją mail() posłuchałem dobrej rady i przerzuciłem sie na klasę PHPMailer. Ogromnie polecam.
Serwer pocztowy jest dobrze skonfigurowany na serwerze? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 5 Dołączył: 31.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
dwa razy dołączyłeś plik konfiguracyjny
Kod <?php include("config.php"); ?>
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
podstawowe problemy przy mailach:
- złe nagłówki dlatego serwer pocztowy odrzuca wiadomość - serwer pocztowy rozpoznaje ją jako SPAM - serwer pocztowy nie lubi wiadomości HTML (jeżeli w takiej formie ją wysylasz) Ja uważam, że w twoim wypadku będzie chodziło o nagłówki. |
|
|
|
|
|
|
|
Staram się jeszcze coś zdziałaś z mail()... nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Może bezpośrednio wpisać swój adres mejlowy zamiast odnośnika $_POST? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 5 Dołączył: 31.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kod <?php require("config.php"); ?> <style type="text/css"> input,textarea,td,tr,body { font-family:; font-size:; color:; } </style> <?php if(!empty($_POST["body"]) && !empty($_POST["subject"]) && !empty($_POST["adress"]) && !empty($_POST["telephone"]) && !empty($_POST["fax"])) { $email = "mojmail@adres.pl"; $headers = "MIME-Version: 1.0\r\n"; $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-1\r\n"; $headers .= "FROM: $_POST["email"] \r\n"; $pre.="\n"; $pre.="===========SENDER'S DETAILS===========\n"; if(!empty($_POST["name"])) { $pre.="Email from $_POST["name"],\n"; } else { $pre.="Email from $_POST["email"],\n"; } if($showIP == 1) $pre.="IP: $_SERVER["REMOTE_ADDR"],\n"; if($showUSER_AGENT == 1) $pre.="USER AGENT: $HTTP_USER_AGENT\n"; if($address == 1) $pre.="ADDRESS: $_POST["address"],\n"; if($telephone == 1) $pre.="TELEPHONE: $_POST["telephone"],\n"; if($fax == 1) $pre.="FAX: $_POST["fax"]\n"; $pre.="===========SENDER'S DETAILS===========\n"; $body=ereg_replace("[\n]","",$_POST["body"]); $body=ereg_replace("[\\]","",$body); $subject=ereg_replace("[\\]","",$_POST["subject"]); $wiadomosc = $pre."\n\n".$body."\n"; $wysylanie = mail($email, $subject, $wiadomosc, $headers); if($wysylanie) echo "<strong>Dziękujemy. Twoja wiadomość została wysłana.</strong> Powrót"; } else { echo "Nieudało się wysłać formularza"; } ?> zobacz tak Ten post edytował shark121 1.01.2009, 22:23:10 |
|
|
|
|
|
|
|
zmodyfikowałem w contact.php mail() do postaci:
mail("spotkaniapolemika@gmail.com", $subject, $pre."<br>\n\n".$body."\n", $headers); i teraz działa. Dzięki wszystkim za rady! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 23:58 |