![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki kod php:
to jest troszkę skrócony kod. Ogólnie mam problem z tym że po wybraniu jakiegoś filtrowania (wyżej jest data dodania) i kliknięciu guziczka filtruj jest okey, ale jak kliknę na "numerek" (stronnicowanie) to już mi się psuje zapytanie z "filtracją" :/ jak to zrobic żeby było okey/?? Z góry dzieki za pomoc, Northwest Ten post edytował northwest 3.01.2008, 12:22:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 13 Dołączył: 7.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy "wali mi się zapytanie"? Możesz dać jakiś przykład?
Gdybyś dał url do tej strony w wersji działającej było by szybciej i prościej. -------------------- Mariusz Dalewski
Aiv's dev blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jaki masz komunikat błędu?
2. Popraw proszę temat na zgodny z zasadami forum przedszkole, w przeciwnym wypadku wątek zostanie zamknięty. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
http://trif.superhost.pl/po
login i hasło: testerek Wejdź w "Szukający pracy" - o ten formularz chodzi poprawiłem temat i post:) Ten post edytował northwest 3.01.2008, 12:13:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 13 Dołączył: 7.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zapisywać sobie filtry np w sesji, i przy stronicowaniu dodać kod który będzie doklejał do zapytania fragment odpowiedzialny za filtry.
-------------------- Mariusz Dalewski
Aiv's dev blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Popraw temat!
2.
Po co tu ten apostrof? 3. Gdzie tu widzisz jakiś błąd? Może coś przegapiłem, ale nie widzę żadnych problemów. Wrzuć trochę więcej danych, bo przy jednej pozycji nie widać czy stronicowanie/filtrowanie działa jak należy. |
|
|
![]()
|
|
tzn problem jest w tym że załóżmy że mam 10 postów zapisanych dzisiaj i 10 wczoraj.
Wybieram w formularzu że chce zobaczyć te z dzisiaj - jest okey, dane się wyświetlą poprawnie. Ale jak wybiorę np. 2 z "cyferek stronnicowania" to zapytanie SQL wraca mi do wyjściowego select * from baza_szukanie_pracy WHERE id<>'0' :/ |
|
|
![]()
|
|
1. Czyli dokładnie to o czym napisał @aiv
2. Ostatnie ostrzeżenie - popraw temat, bo go zamknę! |
|
|
![]()
|
|
a mógłbyś mi podać przykład jak to zrobić??
![]() |
|
|
![]()
|
|
W momencie wykonywania sortowania zapisujesz do sesji, pod ustalonym kluczem (np $_SESSION['filter']) string zapytania odpowiedzialny za sortowanie (np datarejestracji ='2008-1-3'). W momencie wykonywania stronicowania sprawdzasz, czy pod tym ustalonym kluczem coś jest - jeśli tak, dopisujesz wartość pod nim do zapytania. To najprostszy i pewnie najgorszy sposób, ale wystarczy.
|
|
|
![]()
|
|
czyli coś takiego?? ps. a jak zrobić żeby te comboboxy pamiętały wybrane wartości przy przeładowywaniu strony?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
to nie jest dobre rozwiązanie, bardzo nie bezpieczne i super podatne na SQLinjection. Jak już chcesz zapisywać coś w sesji i używać tego jako filtra to lepiej od razu sobie zdefiniować co w tym filtrze może być i TYLKO tego używać: np:
Oczywiście nadal nie twierdzę, że jest to dobre rozwiązanie, ale zawsze lepsze od poprzedniego. Ten post edytował Cezar708 3.01.2008, 12:45:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:28 |