![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jesli ja pisze na adres : index.php?dir=/admin&edytuj=faq.php to ten kod nie dziala funkcja isset ;(
kto chce poprawic mi ten kod ? prosze ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%)
|
Przenoszę na Przedszkole, chociaż powinienem zamknąć, żeby poziom forum nie upadł.
Zapraszam do manuala żebyś sprawdził jak działa i co zwraca funkcja isset |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
ale jest trudny manual , ja sam nie poradze ;/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Programowanie to zajęcie, które same w sobie selekcjonuje tych którzy się tym zajmują.
Przeczytaj dokładnie dokumentację: isset(). Masz tam również przykłady. Jeśli nie dasz rady. Trudno. Może dostaniesz gotowca, ale nie od razu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
To moze powiedz czego nie rozumiesz??
Wiesz jaka jest roznica pomiedzy empty() a isset() isset(0 spradza czy dana zmienna zostala wyslalana a mepty czy nie jest pusta |
|
|
|
|
|
|
|
Nie moge wiedziec o twojej odpowiedzi ...
Prosze pana , zobacz jaki mam kod :
Jesli wpisuje adres : index.php?dir=/admin&edytuj=faq.php to nei dziala ;( |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%)
|
Do autora: Nie działa bo źle wykorzystujesz isset() .. raz całkiem dobrze, raz zupełnie źle. Poza tym w warunku IF masz nie tylko ten jeden błąd dla którego nic tam nie zadziała ... sprawdź jakie wartości otrzymujesz z $_GET i do czego chcesz je przyrównać .. i na kod php zajrzyj do manuala w końcu.
@marcio: ciekawe jest to co piszesz ... funkcja isset sprawdza czy zmienna została wysłana .. czyli do zmiennych tworzonych w skrypcie nie mam co jej używać bo mi nie zadziała (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) PS. Do wszystkich odpowiadających ... proszę nie dawać gotowców .. każdy zostanie usunięty. Jeżeli ktoś nie ma zamiaru zajrzeć do manuala nie zasługuje, żeby mu dawać coś gotowego. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
@Cienki1980 nie rozumiem cie??Mozesz bardziej sie wytlumaczyc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Powiem tyle ze konstrujckja twojego if'a jest zla a reszty nawet nie spradzalem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
- prosto z manuala. Wiem to, bo sam kiedyś używałem tylko isset (sam nie wiem, skąd to się bierze) i czułem strach przed manualem. Teraz jak mi się śni, że ktoś mnie odciął od manuala to się budzę z krzykiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/ohmy.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
~Cienki1980 isset() często powoduje przekłamania. Pamiętaj że zmienna, która ma wartość null lub false albo jest pustym ciągiem również jest ustawiona.
Testowanie zmiennych tą funkcją w tym kontekście może dać nieoczekiwane informacje więc dużo bezpieczniej stosować empty() Uroki typowania w PHP. |
|
|
|
|
|
|
|
@suryx: nie nie zadziała Ci ... piszę raz jeszcze:
- sprawdź jak działa isset ( co zwraca ) - sprawdź jaką tablicą jest $_GET .. jakie ma klucze i jakie wartości - no i może powiedz co chcesz zrobić @marcio: Ty napisałeś że isset sprawdza czy zmienna jest wysłana .. to ja się zapytałem czy w przypadku gdy zmienna jest tworzona w kodzie to isset nie da mi żadnego wyniku ? bo nie będzie to zmienna wysłana a utworzona w skrypcie. EDIT UP: @mike .. wiem, że tak się dzieje ... co nie zmienia faktu że można używać isset o ile chcemy jej użyć w dobrym miejscu z dobrym zamiarem .. to co próbuje zrobić autor to raczej zamiar raczej nie dobry. |
|
|
|
|
|
|
|
@Cienki1980 chodzilo mi to co mowil mike ogolnie teraz dobrze nie wiem co zwraca a nie wiem tez po co mialbym uzyc to na zmiennych tworzonych w skrypcie
|
|
|
|
|
|
|
|
1. nic nie zwraca ...
2. tu macie zobaczyc : if('dir' == isset($_GET['kat']) && 'edytuj' == isset($_GET['nazwa'])) kat = kategoria(folder) ktora zawiera nazwa pliku (np: cos.php ).. $id=$_GET['nazwa']; $id2=$_GET['kat']; $plik = fopen($id2/$id , "r"); // otwiera plik folder/cos.php $zaw = fread($plik, 9999); fclose($plik); <form action="plik.php" method="post"> <textarea id="textfull"> <? echo $zaw; ?> // mozliwe przegleda jak edytor </textarea> jesli bede wpisal na adres : index.php?dir=folder&edytuj=cos.php to bedzie OK ... ale napraw mi kod ... Ten post edytował suryx 8.04.2008, 15:11:47 |
|
|
|
|
|
|
|
@syrux:
tego linku index.php?dir=folder&edytuj=cos.php tablica GET będzie wyglądała tak: $_GET['dir'] będzie miała wartość 'folder' $_GET['edytuj'] będzie miała wartość 'cos.php' Ty w warunku jeszcze masz $_GET['kat'] i $_GET['nazwa'] których w linku brak. isset() zwraca TRUE lub FALSE ... więc przyrównując 'cos'==isset($_GET['kat'] będziesz miał taki wynik: 'cos' dla php istnieje więc będzie traktował jako TRUE isset($_GET['kat']) zwróci FALSE .. więc całe wyrażenie zwróci FALSE .. bo TRUE nie jest równe z FALSE. Podpowiedź .. za pomocą isset sprawdzasz czy zmienna jest ustawiona .. w Twoim przypadku możesz traktować to jako sprawdzenie czy wystąpiła w linku .... a za pomocą == możesz sprawdzić czy zmienna z GET ma jakąś ustaloną wartość. |
|
|
|
|
|
|
|
problem rozwiazany , wielki thx ;]
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 22:41 |