![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Chyba dopada mnie jakis analfabetyzm wtorny..... Napisalem cos co mialo mi wytlumaczyc dzialanie petli for i napisalem z palca ale nie wiem dlaczego jest blad :
Błąd parsera w linii 9.......A poza tym nie wiem czy to wogole ma jakikolwiek sens taki przyklad ...? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 1.08.2009 Skąd: Katowice, Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
popraw na:
Literówka ![]() P.S. W ogóle co ten skrypt ma robić? ![]() Ten post edytował zeten 3.08.2009, 22:53:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz zobaczyć jak działa pętla for do wykonaj taki skrypt:
Ten post edytował Andaramuxo 3.08.2009, 22:54:40 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym echo nie wyświetli zawartości tablicy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jak dziala petla for wiem, ale nie wiem jak dziala podwojna petla for
![]() Co do wyswietlania echo to wyswietli, troche zmodyfikowalem przyklad :
Tylko teraz mam jedna tablice , a chcialem zobaczyc jak np mozna dodawac wartosci tablic do siebie wykorzystujac 2 petle for, tak aby z 2 tablic jednowymiarowych otrzymac jedna dwuwumiarowa...... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O coś takiego chodzi? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może raczej:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może raczej:
W ten sposób połączysz "każdy z każdym" ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Owszem, ale autor nie powiedział jak chce połączyć
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Owszem, ale autor nie powiedział jak chce połączyć ![]() ![]() Bo z założenia obie są równe sobie długością. ew. można dodać:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Niech autor wątku sam zdecyduje o co mu chodziło. Przecież nie będziemy się domyślać a w takiej sytuacji spór jest bezcelowy
![]() Dodam tylko, że Twoją ostatnią podpowiedź można napisać zgrabniej
wtedy błąd nie wystąpi ![]() Ten post edytował JoShiMa 4.08.2009, 10:56:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Coz, głównie chodzi mi o zapoznanie sie z mozliwosciami tablic i jak sa zbudowane , przy okazji budowa petli for
![]() Interesuje mnie glownie jak stworzyc tablice dwuwymiarowa tak zebym mogl np wyswietlic tez dowolny elemetn z dowolnego rzedu i dowolnej kolumny. Taka macierz bede chcial pozniej wykorzystac ale najpierw chce zrozumiec dobrze jej dzialanie i dostawanie sie do elementow ![]() ![]() No a przeciez bez podwojnej petli for nie bede mogl sobie wybrac dowolnego elemetnu tablicy. Co do dodawania do siebie tablic to chce wiedziec jakie sa mozliwosci, w jaki sposob mozna je do siebie dodawac....majac tablice jednowymiarowa wiadomo ze mamy tylko jeden rzad i wiele kolumn, w przypadku dwuwymiarowej wiele rzedow o wiele kolumn, czy tak ? A na koncu najlepiej jakby udalo mi sie zrobic to tak zeby wszyskto wyswietlalo sie pozniej tak, jak wygladalaby ta tablica, bo jak ostatnio wyswietlalem to wszystko bylo w jednym rzedzie na monitorze ale to juz rozumiem rola html.....? Ten post edytował Wolfie 4.08.2009, 21:06:09 |
|
|
![]()
|
|
Podwójna pętla służy do przeczesania dwuwymiarowej tablicy i przeszukania jej wszystkich elementów. Żeby pobrać jeden, wybrany element, wystarczy podać jego "współrzędne".
![]() Ten post edytował JoShiMa 4.08.2009, 21:10:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A czy w przypadku dodawania do siebie np dwoch tablic dwuwymiarowych obowiazuja takie same zasady ja przy dzialaniach na miacierzach ?
|
|
|
![]()
|
|
Co do ilości i rzędów. PHP jest pod tym względem bardzo liberalne. Oczywiście można stworzyć i używać tablicę zbudowaną jak macierz (wiele rzędów i w każdym rzędzie tyle samo kolumn). Jednak im szybciej przestaniesz w ten sposób postrzegać tablice Tym lepiej dla Ciebie, bo taka budowa tablicy nie jest obowiązkowa. Lepiej myśl o tym jak o zagnieżdżeniu tablic. Na przykład pierwszy element tablicy jest tablicą n-elementową, drugi element może być tablicą m-elementową, trzeci element tablicy może być liczbą a czwarty obiektem. Nie myśl o tablicy jak o macierzy ale jak o pewnej strukturze.
Wspomniałeś coś o bazach danych. Nawet jak się zdecydujesz (wszystko zależy czego oczekujesz) to bez zrozumienia i czucia tablic będzie Ci ciężko ![]() W PHP nie istnieją żadne zasady jeśli chodzi o tablice. Ty decydujesz o ich strukturze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli w tablicach asocjacyjnych moge rownoez przechowywac obietky i nadawacc kluczom do obiektow dowolna nazwe ?
No i czym lepiej przegladac tablice ? for czy foreach ? Ten post edytował Wolfie 4.08.2009, 21:15:13 |
|
|
![]()
|
|
Możesz przechowywać wszystko dosłownie. A co do kluczy to jedyne ograniczenie formalne jest takie, że można używać tylko liter i podkreślników ale bez polskich znaków i spacji. Dokładnie tak jak z nazwami zmiennych.
Co do for i foreach, to wszystko zależy co chcesz osiągnąć i jaką masz tablicę. Jeśli indeksy nie są kolejnymi liczbami całkowitymi to for odpada ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 07:47 |