![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dowcip poniżej:
Kod function test($a) { if ($a == 'hello') echo 'Hello, too!'; } test(0); Output: 'Hello, too!'. Co zresztą potwierdza moje mniemanie o PHP jako języku do zabawy. Co o tym myślicie? -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed porównaniem 'hello' jest konwertowane do integera:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troche nie ten dzial
![]() w php nie takie czary tez wychodza ![]() -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taa, brak ścisłej kontroli typów tyle samo pomaga co przeszkadza... Tu bardziej lubię C.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Co o tym myślicie? Ja mysle, ze nie znasz php i ten temat jest wynikiem Twojej nie wiedzy. Cytat Dowcip programistyczny Twoj dowcip jest jak lokata....ps: przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja myślę, że nie zrozumiałeś intencji mojej wypowiedzi. Znam PHP i nie tylko, wiem też czemu tak się dzieje (Kicok - mimo to, dzięki za objaśnienie). Miałem na myśli coś innego - jak trudne do wykrycia są takie błędy gdy się operuje w większym systemie, i jak wiele problemów można napotkać przy implementacji w języku bez wsparcia kompilatora. W jaki sposób ustrzec się przed tym zwłaszcza, gdy pracuje nad kodem więcej osób? Myślałem raczej że w tym kierunku potoczy się dyskusja...
PS - Lokata? - Tego nie zrozumiałem -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat A ja myślę, że nie zrozumiałeś intencji mojej wypowiedzi. Patrzac po postach to nie tylko ja nie zrozumialem ![]() Cytat jak trudne do wykrycia są takie błędy gdy się operuje w większym systemie kwestia wiedzy programisty. Ja operuje na "wiekszych" systemach i jakos nie mam problemow z tego typu przypadkami.Cytat W jaki sposób ustrzec się przed tym zwłaszcza, gdy pracuje nad kodem więcej osób No coz, trzeba co jakis czas sprawdzac tych "mniej doswiadczonych" kolegow.Cytat PS - Lokata? - Tego nie zrozumiałem Widze ze z telewizją jestes na bakier ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@l0co - bedę wredny, bo właśnie mnie zdenerwowałes. Ok - znaj sobie nawet 10 języków, w których takich błędów nie ma. Potem usiądzi napisz w nich jakiś system webowy. Połowa serwisów internetowych e-commerce jak rozumiem jest napisana dla zabawy?
Nie ma złych języków - są tylko kiepscy programiści. @nospor - kolega po prostu uważa, że php to "fąfel", a inne języki to charty ![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
@nospor - faktycznie patrząc po moim poście nie widać takich intencji. Telewizję ostatnio oglądałem bodajże na gwiazdkę z rodziną, a chyba wtedy tej reklamy jeszcze nie było - muszę się podedukować
![]() Wredny Cysiaczku ![]() -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A tak przy okazji - "większe" - co to znaczy No znaczy tyle samo co ty uwazasz uzywajać tego slowa przedemna ![]() Cytat Jak duże i czy chodzi Ci o przemiał liczby rekordów/użytkowników czy o złożoność architektoniczną systemu? Yyyy, chyba nie myslisz ze mialem na mysli to pierwsze? Czyli ty myslisz ze jakbym napisal taki skrypt:
a rekordow w tabeli mialbym milion to mialbym prawo pisac ze napisalem "wiekszy" system? No bez zartow. Cytat PHP to technologia w której istnieje chyba największa liczba kiepskich programistów na świecie Zgadza sie, ale to tylko dlatego ze php jest bardzo latwo dostępny i jest masa hostingow na php. Niestety inne jezyki webowe nie mogą sie tym pochwalic. A skoro php jest dostepny dla kazdego to i dla tych "kiepskich". Normalka. Ale to nie powod by pisac ze php jest kiepski bo mozesz napisac tak i tak i bedzie cie to bawilo. Mnie np. w javie bawi (czytaj wnerwia) pare rzeczych, ale na tej podstawie nie wysuwam wniosku ze java jest do czterech liter.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Większe - oczywiście chodziło mi o złożoność architektoniczną. Chociaż "większe" może też się odnosić do skali użytkowania - przy przeskalowaniu aplikacji na kilka serwerów mógłbym pokusić się już o określenie "większe". Chociaż zależy jest co ta aplikacja ma robić - jak strzela selectami z tabelki to bym się zastanowił
![]() Cytat Zgadza sie, ale to tylko dlatego ze php jest bardzo latwo dostępny i jest masa hostingow na php. Niestety inne jezyki webowe nie mogą sie tym pochwalic. A skoro php jest dostepny dla kazdego to i dla tych "kiepskich". Co tu dużo gadać, zgadzam się. To jest właśnie siła a zarazem słabość tego języka. Siła - bo każdy może coś tu sklecić, słabość - bo jakość tych "skleceń" zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Cytat Ale to nie powod by pisac ze php jest kiepski bo mozesz napisac tak i tak i bedzie cie to bawilo. Kiepski nie napisałem. Raczej zabawny. Gdyby był kiepski to bym w nim pewnie nie pisał, a gdyby był dobry to pewnie bym pisał wszystko. Chociaz... przechodziłem fascynację różnymi językami programowania i teraz myślę tak: najpierw zastanów się co chcesz zrobić, a później dobierz najlepsze narzędzie do tego. Istnieje cała wielka klasa problemów do których najlepszym rozwiązaniem jest PHP - dlatego go wybieram. Cytat Mnie np. w javie bawi (czytaj wnerwia) pare rzeczy Jestem zaciekawiony - proszę o przykłady. To właśnie miał być "dowcip programistyczny" więc niech będzie zabawnie ![]() -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze z brzegu. Widziałeś kiedyś GroupLayout w Java? Chore.
Wstaw w jedno miejsce inny komponent w układzie horyzontalnym a inny w wertykalnym a wyskoczy Ci taki błąd, że nic nie będziesz wiedział. Każdy język w złych rękach jest śmieszny i zdolny do wytworzenia żenującego kodu. P.S. Przenoszę na Hydepark |
|
|
![]()
|
|
Cytat Pierwsze z brzegu. Widziałeś kiedyś GroupLayout w Java? Chore To nie Java, tylko Swing. Zastosowanie, a nie język. -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu bardziej lubię C. A ja lubie C za to, że ten język tylko na pozór ma typy, a tak naprawdę to to też ściema..Zabawna rzecz w PHP? Tyle mogę wymieć od razu.
- === oraz == - $ w nazwach zmiennych - $$nazwa zmiennej (nie wiem czy to jeszcze działa) - PDO, największa ściema jaką ostatnio widziałem (po co mi unikalny interfejs jak i tak musze przygotować natywne SQL). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 120 Pomógł: 2 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zabawna jest ta rozmowa...
"O przewadze Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia"... Oprócz powagi, wypowiedzi na forum.php.pl potrafią człowieka odprężyć... ![]() A może spróbujcie inaczej: powiedzcie, czy istnieje język (skryptowy, czy jakikolwiek inny używany przez programistów), który jest doskonały, lub przynajmniej - bliski ideałowi? ![]() Ten post edytował DawidF 31.08.2007, 19:36:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy jakikolwiek inny używany przez programistów), który jest doskonały, lub przynajmniej - bliski ideałowi? ![]() TAK ![]() Kod ++++++++++[->+>+>+>+>+>+>+>+>+<<<<<<<<<]>[->>>>+>+>+>+>+<<<<<<<<]>[->>>+>+>+>+>+<<<<<<<]>[->>>+>+>+>+<<<<<<]>>++>+++++++>>+>->
,+[->+<<<<<<.>>>>>]<<<.>>.<.<<<<.>>>>>>>[-[-<+>]<[-<<<<<.>>>>>>+<]<<<<<.>..<<.>>>>>>>]<<<<..>.<<<<. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TAK ![]() Kod ++++++++++[->+>+>+>+>+>+>+>+>+<<<<<<<<<]>[->>>>+>+>+>+>+<<<<<<<<]>[->>>+>+>+>+>+<<<<<<<]>[->>>+>+>+>+<<<<<<]>>++>+++++++>>+>-> ,+[->+<<<<<<.>>>>>]<<<.>>.<.<<<<.>>>>>>>[-[-<+>]<[-<<<<<.>>>>>>+<]<<<<<.>..<<.>>>>>>>]<<<<..>.<<<<. Są jeszcze inne, którym do ideału jeszcze trochę brakuje ![]() Kod HQ9+ Kod [Enter Romeo]
[Enter Juliet and Romeo] [Exit Juliet] [Exeunt Juliet and Romeo] [Exeunt] -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@l0co - jedyne co jest śmieszne w tym kodzie to, że pominąłes jeden znak równości lub (string) przed nazwą zmiennej w warunku ;P
-------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma języków idealnych i nie ma sensu przekrzykiwać się "co jest lepsze". Takich tematów już na pewno na tym forum było na pęczki.
Moje filozoficzne pytanie na tym etapie jest zatem takie: nie znajdziemy "idealnego" rozwiązania wszystkich problemów. Spróbujmy oszacować zatem zakres możliwości języka skryptowego PHP - w kontekście mozliwości realizacji funkcjonalności biznesowych. Jak uważacie, w którym momencie kończy się sensowność użytkowania PHP? Może nie kończy się nigdy? Moim zdaniem - jednak tak. Patrząc na problem algorytmicznie: z czasem, kiedy złożoność systemu zwiększa się, rośnie także stosunek czasu który trzeba poświęcić na maintenance kodu do czasu w którym możemy prowadzić swobodny development systemu. Swobodny development nie oznacza tylko dodawanie coraz to nowych funkcji, często oznacza to także zdolność systemu do przystosowania go do specyficznych wymagań dla danego wdrożenia, a zatem ogólną przydatność systemu dla klienta. Moim zdaniem w projektach PHP w pewnym momencie, znacznie szybciej niż dla projektów Javowych, czas poświecony na maintenance zaczyna dominować - co więcej, zaczyna rosnąć bardzo stromo, przez co bezwładność systemu bardzo szybko dochodzi do nieakceptowalnego poziomu X. Z drugiej strony, jeśli chodzi o Javę - tutaj trudno jest zacząć i zrobić coś mniejszego. Koszt wytworzenia mniejszego systemu w Javie jest nieporównywalnie wiekszy niż systemu w PHP (czas wykonywania, stawki programistów itd.). Jednak w pewnym momencie, blisko poziomu X, okazuje się, że wyimaginowane zyski które zyskalismy wybierając PHP gwałtownie maleją. Wreszcie - okazuje się, że ostatecznie koszty wytworzenia systemu są o wiele większe, a pozorny krótkofalowy zysk, zamienia się w długofalową stratę. Moje pytanie to: gdzie znajduje się poziom X? Jak dobrze wybrać technologię do projektu i zbalansować korzyści i straty wynikające z wyboru danej technologii? Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii? Czy ktoś tutaj zastanawiał się nad tymi aspektami, czy jesteście zapatrzeni w "jedynie słuszny" język, jakim jest ten w którym tworzycie? -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@l0co fakt to niezaprzeczalny nazwałeś php językiem do zabawy i tu już wstępnie naraziłeś się na śmieszność
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:35 |