![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak zrobić Ban IP tak aby użytkownicy TYLKO z Polski mogli odwiedzać daną strone?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Można by to zrobić tak: 1) znaleźć zakres adresów IP dla Polski. Nie jest to takie łatwe, chociażby dlatego, że adresy zaczynają się w Polsce od różnych liczb. Udało mi się jednak znaleźć stronę udostępniającą listę adresów dla wszystkich krajów świata, link tutaj 2) IP użytkownika uzyskamy za pomocą
3) potem za pomocą odpowiedniego wyrażenia regularnego sprawdzać, czy IP użytkownika znajduje się w którymś z zakresów. Jednak wydało mi się to dość skomplikowane. Znalazłem stronę http://www.geoiptool.com/ służącą do lokalizacji użytkownika za pomocą IP i postanowiłem ją wykorzystać. Napisałem prosty skrypt:
Nie jest to może optymalne w działaniu, ale wygląda na to, że działa. Spróbuj może Cię jakoś nakieruje. Oczywiście zawsze pozostaje temat proxy, ale to już chyba osobna sprawa. Pozdrowienia! Ten post edytował atomek4 22.09.2007, 23:57:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki Ci bardzo zrobiłam to w taki sposób
nie wiem czy dobrze ale działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz niechcacy pozbawic dostepu osob takze z Polski... Do sprawdzanie zakresow IP uzyj http://pl.php.net/manual/en/function.ip2long.php - liczbe latwiej porownac, niz IP.
I sprawdzanie za kazdym razem odpada. Nawet nie masz pojecia, jak zwolni Ci to strone. Sprawdz, jezeli jest z Polski - utworz zesje i dlej nie sprawdzaj. Albo chociaz ciastko. Ten post edytował Prph 23.09.2007, 07:42:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do sesji, to na pewno dobry pomysł. Ja podałem tylko przykład jak można takie sprawdzenie zrobić. Ta strona korzysta bodajże z widgetu Google'a więc myślę, że jest bardziej wiarygodna niż jakieś podane zakresy. Nie oszukujmy się, nie ma 100% skutecznej metody, bo zawsze jest chociażby proxy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A do ominięcia proxy:
Chociaż też nie zawsze działa... -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2010 Skąd: Bruksela Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy ktoś wie może jak zrobić żeby działało z phpbb by przemo? Próbowałem przez include ale wtedy mam białą stronę.
-------------------- DJ WitB
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:07 |