![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem, mianowicie chcę dodawać/edytować dane z bazy bezpośrednio w phpMyAdmin. Problem polega na tym, że polskie znaki dodane bezpośrednio w phpMyAdmin na stronie wyświetlają się jako ? (znaki zapytania). Jeżeli ten sam tekst dodam do bazy przez skrypt php, sytuacja jest odwrotna - w phpMyAdmin widać krzaki, a na stronie wyświetlają się prawidłowo. Nie chodzi mi o to, aby polskie znaki wyświetlały się prawidłowo w phpMyAdmin, tylko aby przez phpMyAdmin można było dodać polskie znaki, które będą wyświetlały się poprawnie na stronie. Język phpMyAdmin mam ustawiony na polski, wszędzie w metodach porównywania mam ustawiony utf8_polish_ci. Strona oczywiście również ma ustawiony charset utf-8. Czy jest w phpMyAdmin opcja, dzięki której można by to naprawić? Od razu mówię - SET NAMES 'utf8' odpada, po użyciu co prawda znaki dodane przez phpMyAdmin są OK, ale znowu w krzaki zmieniają się polskie znaki dodane przez skrypt php. Ten post edytował grangtx 19.09.2011, 20:43:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należy wejść do okienka zapytań SQL (w phpmyadminie lub w panelu administratora na forum) i wykonać zapytanie:
Kod ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci; Gdzie za nazwa_bazy wstawiamy nazwę bazy która wyświetla się po lewej stronie ( baza z forum ). Od tej pory wszystkie tabele wgrywane do tej bazy przyjmą kodowanie latin2 Powinno pomóc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie pomogło.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to sobie załatwilem w ten sposób
w panelu phpmyadmin zmienilem metode porównywania napisow na utf8_polish_ci a nastepnie w php połaczenie do bazy w ten sposób:
zerknij sobie -------------------- moje projekty:
www.hackwars.pl - hacking , webdesign itp www.kosmosnews.pl - Wszechświat bez granic |
|
|
![]()
|
|
ja to sobie załatwilem w ten sposób w panelu phpmyadmin zmienilem metode porównywania napisow na utf8_polish_ci a nastepnie w php połaczenie do bazy w ten sposób:
Tak jak pisałem: polskie znaki dodane w phpmyadmin teraz wyświetlają się poprawnie, ale z kolei te dodane przez formularz php zamieniają się w krzaki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jeszcze sprawdz sobie meta tagi
w sekcji <head> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> oraz jak to nie pomoze to sprawdz sobie kodowanie pliku w którym masz napisany php jak nie wiesz jak to zrobic to najlepiej otwórz sobie notatnik.i zapisz sobie nowy plik.php (ustawiajac kodowanie przy zapisywaniu na utf-8) a pozniej skopjuj cały kod php który napisałes w swoim juz istniejacym pliku do tego pliku .. -------------------- moje projekty:
www.hackwars.pl - hacking , webdesign itp www.kosmosnews.pl - Wszechświat bez granic |
|
|
![]()
|
|
Charset jest ustawiony na UTF-8, wszystkie pliki są w formacie UTF-8 (bez BOM).
|
|
|
![]()
|
|
no to masz kibel kolego..
..bo to sa 4 elementy ktore głownie odpowiadają za wyswietlanie znakow.. a skoro nadal masz krzaki to gdzies cos musiales przeoczyc. ostatnia mozliwosc ktora mogles przeoczyc to i na ktora teraz wpadlem to mozesz miec jeszcze inna Metoda porównywania napisów dla tabeli a inna dla kolumny. jesli to masz ok .. to cofnij się do tylu i sprawdź wszystko od początku. jak ja kiedys mialem problem z tym tematem to mnie wtedy zalatwilo to kodowanie pliku.. bo program wyswietlal mi ze mam utf8 .. a w rzeczywistosci nic takiego nie bylo.. porobilem sobie pliki od nowa w notatniku i zaczeło dzialac.. no nic .. zycze powodzenia. -------------------- moje projekty:
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany.
Ten post edytował grangtx 20.09.2011, 00:23:03 |
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany. to bys sie podzielił z nami co bylo powodem tego krzaczenia -------------------- moje projekty:
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mialem ten sam problem i dzieki wam rozwiazalem.
Trzeba ustawic kazde pole w strukturze tabeli recznie, edytowac kazdy z osobna na liscie, na utf8 potem te dwie komendy
, plus polaczenie w ten sposob jaki zostal tutaj wskazany wyzej rozwiazuje ten problem. Nie wiem po jaki ch*j jest domyslnie wszystko latin_swedish. Okropnosc. Ten post edytował grywalny 9.11.2011, 19:23:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 05:47 |