![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
do tej pory tworzyłem tylko i wyłącznie w PHPEclipse i zastanawiam się nad przesiadką na phpIDE. Który jest wygodniejszy? Jakie są wasze odczucia z pracy z jednym i drugim? Jakie są wady i zaletu obu? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a co to ma do php? Przenosze. w dziale na ktory przenosze jest juz o tym sporo topicow - poszukaj
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używałem/używam naprzemiennie obu pluginow i powiem tak - różnice są bardzo małe - w jednym edytorze masz drobiazg, którego nie ma w drugim i odwrotnie. Ogólna funkcjonalność obu pluginów jest naprawdę zbliżona i wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Ja osobiście obecnie jestem przy phpIde z 2 powodów: - podpowiada parametry w funkcjach / metodach (phpEclipse robi to tylko przy metodach natywnych php, a przy definiowanych przez usera już nie) - drugi powód jest błahy, ale jakoś dla mnie znaczący - phpIde znacznie lepiej radzi sobie z foldingiem - phpEclipse zdarza się że czasami coś się samo rozwinie itd. Z kolei phpEclispe ma taki fajny feature, że po najechaniu na jedną zmienną podświetlają się wszystkie jej wystąpienia w pliku - łatwo w ten sposób wyszukać np. literówki w nazwach zmiennych, czy zobaczyć gdzie użyłeś danej zmiennej w kodzie. Ale ogólnie tak jak mówię, są to drobne szczegóły - funkcjonalność jest na prawdę podobna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Z kolei phpEclispe ma taki fajny feature, że po najechaniu na jedną zmienną podświetlają się wszystkie jej wystąpienia w pliku To chyba jest dostepne w nowszej wersji Eclipsa (3.1 czy 3.2) i nie wiem z ktorej phpIDE uzywa (jako all in one) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PhpIde używa eclipse 3.2 - szukałem tego ale nie mogę znaleźć więc myślałem że to phpEclipse. No to muszę jeszcze raz dokładnie przeszukać. Bardzo mi tej funkcji brakuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy phpIde ma w sobie pelnego eclipsa czy tylko okrojona wersje?
Bo mozna go zainstalowac jako plugin (zaraz sprawdze czy u mnie to podswietlanie dziala) --- edit: nie mam takiej opcji, jest tylko dla javy Version: 3.2.0 phpIDE: 0.2.2 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jeśli już o tym mowa - ponawiam swoje pytanie.
Jak włączyć WordWrap w phpIDE? Bo brak zawijania wierszy naprawdę mocno drażni, tym bardziej że Eclipse samo w sobie tą funkcję od bardzo dawno ma. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:32 |