Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] Akcje, Kontrolery, Pluginy, Moduły, Jak to wszystko uporządkować
eai
post 1.08.2006, 01:28:17
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Sporo ostatnio czytałem artykułów na temat MVC kontrolerach WebRequestach itp... ale nie znalazłem żadnego artykułu który by to wszystko mniej więcej uporządkował.

Jestem na etapie pisania dość sporego projektu i chciałbym żeby kod który oddam w ręce zleceniodawcy był czysty, przejrzysty i logiczny.

Całość podzieliłem tak:

dir _Actions
Surowy podział klas do zarządzania jakimiś elementami (Data i czas; Upload plików; Obrazki - formatowanie, zmniejszanie; handler MySql itp.. itd..)

dir _Controller
Rozpoznaje żadanie, odwołuje się do odpowiedniego modułu wywołując żądanie. Pobiera wynik i ubiera go w html. Na koniec zwraca wynik do przeglądarki

dir _Modules
Jak sama nazwa wskazuje Moduły, czyli operacje na bazach danych wykorzystanie Pluginów i Actions, zwracanie wyników itp.

dir _Plugins
Klasy wykorzystujące _Actions np połaczenie Uploadu plików i formatowania obrazków. co w połączeniu daje nam Uploader obrazków który będzie pomniejszał i formatował obrazki lub Sesion Handler (korzystający z _actions/mysql itd..

dir _Template
katalog z plikami .tpl

Mam problem z oddzieleniem klasy samego widoku... głowie się jak narazie bez rezulatatu.

Ogólnie tak to widze, przynajmniej po częsci.
Co wy na to ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:53