![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem dostałem od admina serwera taki komunikat
Cytat W związku ze zmianami kodowania baz prosimy o zastosowanie tych metod celem ustrzeżenia się przed usterkami na stronach Państwa klientów. Bazy od dziś będą kodowane systemem standardowym dla Polski czyli iso-latin2 (iso8859-2) Bazy które miały ustawione kodowanie na latin1 (iso8859-1) a znaki w bazie zakodowane były w latin2 (ustawienia niestandardowe stosowane w starych bazach) powinny być przekodowane do latin2. Być może nie każdy wie jak to zrobić, wystarczy więc w pliku w którym występuje połączenie do bazy zaraz po połączeniu do bazy (BD_CONN) wysłać następujące zapytanie SQL: $db->sql_query("SET NAMES latin1"); które zmieni ustawienie domyślne połączeń serwera z latin2 na latin1. Każdy użytkownik może w ramach swojego oprogramowania, dokonać samodzielnie zmian wszystkich parametrów serwera bez względu na to jakie są ustawienia domyślne: $db->sql_query("SET character_set_connection=latin1"); $db->sql_query("SET character_set_client=latin1"); $db->sql_query("SET character_set_results=latin1"); Sam również może zmienić kodowanie bazy na dowolne jakie mu pasuje. Informujemy iż rozwiązanie gdzie baza kodowana jest w latin1 a znaki w niej wprowadzone są kodowane w latin2 jest rozwiązaniem niepoprawnym gdyż polskie znaki są błędnie rozpoznawane przez bazę (np. w sytuacji kiedy wyświetlamy wyniki w kolejności alfabetycznej) problemy z ich rozpoznaniem będą również w nowych wersjach phpMyAdmin który obsługuje tylko standardowe systemy kodowania. Dodam jeszcze że mając poprawne kodowanie bazy i znaków w latin2 w prosty sposób możemy zmienić kodowanie strony WWW na UTF-8 czyli standard międzynarodowy, wystarczy więc tylko ustawić przy połączeniu do bazy system połączeń na utf8: $db->sql_query("SET NAMES utf8"); i na stronie www zmienić charset na uft-8: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> w ten sposób mamy stronę zakodowaną w utf-8 bez konieczności jakichkolwiek zmian w bazie. Polecamy te rozwiązanie. Administracja I mam problem co mam zrobic wrzucalem nowa baze juz 6 razy probowalem rozne kodowania z mysql ale nic kodowania strony na UTF-8 nie zmienie napewno ale jest jeden wyjatek w panelu admina mam normalnie polskie znaki jak dodam powiedzmy kategorie potem normalnie sie wyswietla ale na stronie juz nie czym to moze byc spowodowane ![]() define('CHARSET', 'iso-8859-2'); w pliku admina takie samo wiec ja juz nie wiem ![]() Ten post edytował paweb 1.04.2006, 21:19:10 -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
Sprzęt: Noteook BenQ A33E ___________________________________________________ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w osCommerc po nawiazaniu polaczenia z baza daj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nic nie daje przypominam baza jest w utf8_polish_ci kazde pole aa i jeszcze ze w adminie dobrze odczytuje a na glowniej nie
![]() zadziałało dopiero jak dodałem:
wczesniej popelnilem blad bo dałem to od razu po połaczeniu z baza a na koncu było zmiana na utf8 znowu ![]() Ten post edytował paweb 2.04.2006, 19:02:29 -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
Sprzęt: Noteook BenQ A33E ___________________________________________________ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:06 |