![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Właśnie zabrałem się za przerabianie mojej klasy DB. Cała zamiana polega na tym, że chciałbym odwoływać się statycznie do klasy (klepanie $this->db->(...) w innych klasach znudziło mnie, wolę db::query() ).
Struktura aktualnej klasy wygląda tak:
natomiast sterownik ma
teraz chciałbym przerobić to statycznie... no właśnie, czym jednak zastąpić $this->driver ? coś takiego jak child:: chyba nie istnieje? natomiast
niestety nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) czy mógłby ktoś naprowadzić mnie na rozwiązanie? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%)
|
Witaj,
Aby można było wywołać metodę statyczną musi mieć kluczowe słowo static: np. public static function Metodka() { //... } należy pamiętać, że taka metoda może korzystać jedynie ze statycznych atrybutów klasy. To może nie dokładna odpowiedź na Towje pytanie ale naprowadzi Cię na trop.... pozdro |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
self::driver
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 8.08.2026 - 04:08 |