![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam...
troche szukałem tego zagadnienia no i co nie co znalazłem, ale.. no właśnie ale... ![]() więc w zasadzie samo wyświetlenie to nie problem... ale ja mam trochę bardziej zawiły problem... chcę dane z pliku xls zapisać do bazy sql na serwerze (w zasadzie nadpisywać je - aktualizować) wszystkie na raz, a nie wprowadzać ręcznie setki rekordów ![]() otóż chodzi o to że mam plik (dane.xls): ------------------------------------- |lp|Nazwa |Dane 1 |Dane 2 | |1 |Ala1 |50 |24,4 | |2 |Ala2 |37 |98,28 | |3 |Ala3 |25,62 |27 | |. |... |.... |... | ------------------------------------- no i o ile sam odczyt i wyświetlenie tych informacji gdzieś znalazłem o tyle chodzi mi o to aby te dane zapisywać do bazy sql ! no i tu jest problem, gdyż ja jestem jeszcze leszczem i kombinuję ciagle szukam i staram sie cos wymyslec, ale nie poradzę sobie sam bez fachowej pomocy.. stąd prośba do was... aby pomóc w napisaniu skruptu który bedzie własnie odczytywał wskazany przezemnie plik i zapisywał dane w bazie Mysql na serwerze.... chodzi o to że mój program generuje pliki xls i wzasadzie to jest najprostsza wersja tego pliku, która mnie w zupełnosci wystarczy aby uzyskac 3 istotne dla mnie informacje, tylko teraz je trzeba zapisywac w bazie.. ponieważ chce mieć je w sql i miec potem dostep do tych danych przez www... a wpisywanie powiedzmy 400 rekordów recznie, nawet co tydzien to chyba obłęd ![]() no i tu nie stety ja sie wykładam ![]() HELP ME |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbyś przynajmniej pokazał jak wygląda ten plik? tzn. chodzi mi o to czy to jest czysty tekst czy co?
Zrobiłeś już coś sam? Zdajesz sobie sprawę, że tutaj gotowca nie dostaniesz? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbyś przynajmniej pokazał jak wygląda ten plik? tzn. chodzi mi o to czy to jest czysty tekst czy co? Zrobiłeś już coś sam? Zdajesz sobie sprawę, że tutaj gotowca nie dostaniesz? a może jednak dostane gotowca.. ![]() a czy Ty zdajesz sobie sprawę że szukam pomocy, może jakiś części kodu oraz zagadnień w jaki sposób sie wogóle za to zabrać ![]() a plik to po prostu kilkaset rekordów zawierających 4-5 kolumn: lp nazwę wartość1 wartość2 wartość3 prostu z max 5 kolumnami i x ilością wierszy! chodzi o to że robię panel admina na stronie www i potrzebuje dane z mojej bazy programowej... przecież nie będę co kilka dni wprowadzał nowe dane (zmieniał na aktualne) ręcznie bo to bezsens ![]() a potrzebuje dostęp do kilku danych przez neta... no i o ile z panelem i wogóle resztą w tym zakresie to raczej sobie poradze o tyle nie wiem kompletnie jak zrobic ten temat z danymy, tak abym mógł co tydzien aktualizować sobie baze danych, a potem na stronie już sobie korzystać z tych danych ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a plik to po prostu kilkaset rekordów zawierających 4-5 kolumn: lp nazwę wartość1 wartość2 wartość3 prostu z max 5 kolumnami i x ilością wierszy! Czytanie ze zrozumieniem się kłania, skąd mamy wiedzieć jak z pliku xxx wyciągnąć x,y,z etc. ? MUSIMY WIEDZIEĆ JAK TEN PLIK WYGLĄDA! Może to jest na zasadzie: x|cos|cos3; A może: x[]asdf[]asdf; albo: ui;sdfsdf;sfds\n\r Jak mamy odczytać jakieś dane to musimy wiedzieć w jaki sposób się za to zabrać, jak nie wiemy jak wygląda plik to jak mamy Ci pomóc? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Cytat a plik to po prostu kilkaset rekordów zawierających 4-5 kolumn: lp nazwę wartość1 wartość2 wartość3 prostu z max 5 kolumnami i x ilością wierszy! Cytat Czytanie ze zrozumieniem się kłania, skąd mamy wiedzieć jak z pliku xxx wyciągnąć x,y,z etc. ? MUSIMY WIEDZIEĆ JAK TEN PLIK WYGLĄDA! u mnie wszytko ok ze zrozumieniem, ale chyba kolega cos z wyobraznia ma nie tak! ![]() no ale niewazne... taki plik i te dane potrzebuje miec w bazie... aktualizowac je co jakis czas bo musze na nich pracowac przez www no i jetem leszcz co do tego jak to rozwiazac wiec jesli mozesz pomoc bylo by milo potrzebuje potem operowac tymi danymi w panelu admina na stronie |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy dobrze widzę, ale to chyba jest w Excelu?
http://www.internetmaker.pl/artykul/3133,1...cela_w_php.html -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
można jeszcze bardziej uprościć, zapisując .xls do csv, zostaje Ci zwykłe parsowanie i tyle, poza tym cały czas masz przy okazji robioną kopię Twojej bazy excel( w csv) między ostatnimi zmianami a update na serwer. |
|
|
![]()
|
|
<br>Nie wiem czy dobrze widzę, ale to chyba jest w Excelu? <br><a href="http://www.internetmaker.pl/artykul/3133,1,zapis_i_odczyt_arkuszy_kalkulacyjnych_excela_w_php.html" target="_blank">http://www.internetmaker.pl/artykul/3133,1...cela_w_php.html</a><br> <br><br>tak excel - na samym początku pierwszego postu jest napisane że chodzi o plik "xls"<br>a co do linka to przeglądałem go i staram sie właśnie cos zrobić z tego... ale nie bardzo kumam i nie wiem jak sie z tym uporać ![]() Witaj, można jeszcze bardziej uprościć, zapisując .xls do csv, zostaje Ci zwykłe parsowanie i tyle, poza tym cały czas masz przy okazji robioną kopię Twojej bazy excel( w csv) między ostatnimi zmianami a update na serwer. no próbowałem właśnie w ten sposób... ale nie wiem o co ci chodzi z tym parsowaniem ![]() jk widac mój plik z danymi w zasadzie bedzie banalny, ale mimo to po zapisie go do .csv sql nie chciało mi go importowac bo odrazu wywalił jakis bład ![]() hmmmmmm co do rozwiązania z csv to własnie przetestowałem i ogólnie jest ok i nawet jakos można to zrobić, ale.... no właśnie, poprzez import w sql nie może to być bo za każdym razem trzeba usunąć aktualne rekordy i importować nowe, a co najwazniejsze musiałbym to robić i w zasadzie tyle... a mi chodzi o ta aktualizacja danych bedzię obsługiwana przez 3 osoby jakby z różnych miejsc... no i ja bym to widział tak, że loguje sie do panelu, wybieram plik i klikam aktualizuj... no i dane te są nadpisywane w bazie sql, z której odrazu juz moge pobierac te informacje... czyli raczej z uwzglednieniem php to musi być ![]() no i dodam że nie vardzo kumam obiektowe php... wiec mile widziana pomoc w zwykłym php ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przykładowo zapisany plik, w podanym przez kolegę formacie:
Kod id;name;name2 1;a;aa 2;b;bb 3;c;cc 4;d;dd 5;e;ee 6;f;ff 7;g;gg 8;h;hh 9;i;ii 10;j;jj Wczytujesz taki plik do zmiennej poprzez file Potem explode Pozwól, że zademonstruję ;]
To jest oczywiście przykład. Ten post edytował fifi209 29.11.2009, 20:01:04 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
no i chyba o to mniej wiecej chodziło...
teraz bede testował i rozwijał to.... ale narazie wielkie dzieki ![]() juz zapunktowałem ![]() Ten post edytował kosmic 6.12.2009, 12:03:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 05:49 |