![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z dostępem do swojego konta e-mail w serwisie o2.pl. Dodam, że konto to posiadam blisko 10 lat w tym serwisie - do tego konta mam przypisany bank, USOS, dotpay.pl, platnosci.pl, GoldenLine, nk.pl, Facebook i wszystko inne. Otóż jak zwykle rano usiadłem do komputera i standardowa, pierwsza czynność - sprawdzenie poczty e-mail. Zamiast normalnego zalogowania do skrzynki przywitała mnie sympatyczna wiadomość: ![]() Oczywiście napisałem do nich w celu wyjaśnienia sprawy. W odpowiedzi otrzymałem informację o konieczności przesłania kopii dokumentu osobistego wraz z wnioskiem o zmianę hasła. W uprzejmej odpowiedzi również dostałem jakieś bzdury o zmianie hasła, choć problem tego nie dotyczył. Czy ktoś spotkał się kiedykolwiek z podobnym problemem? Nie bardzo wiem czy powinienem wysyłać swoje prawdziwe dane, skoro nie jest to konieczne do prowadzenia konta w serwisie o2.pl. Proszę o jakieś porady, trochę mnie to dręczy. Ten post edytował kilas88 28.06.2010, 13:44:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Dziwna sprawa.
Dowiedz się Za co Cię zablokowali. Jak będą dalej pisać o zmianie hasła, ciśnij aż do skutku. Spróbuj jeszcze zalogować się z innego komputera gdzie jest inny dostawca internetowy, ponieważ istnieje możliwość ataku (nazwy nie pamiętam). A na przyszłość lepiej przesiąść się na gmail-a. -- EDIT Wszystko jasne... http://niebezpiecznik.pl/post/wyciek-10-00...pl-wp-pl-o2-pl/ Ten post edytował wookieb 28.06.2010, 14:12:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwna sprawa. Dowiedz się Za co Cię zablokowali. Jak będą dalej pisać o zmianie hasła, ciśnij aż do skutku. Spróbuj jeszcze zalogować się z innego komputera gdzie jest inny dostawca internetowy, ponieważ istnieje możliwość ataku (nazwy nie pamiętam). A na przyszłość lepiej przesiąść się na gmail-a. Właśnie też przypuszczam możliwość prób włamania się na konto (kilkanaście razy błędnie wpisane hasło i blok - atak typu Password guessing). Poza o2 korzystam z @kamilbrenk.pl, jednak konto na o2.pl mam jakieś 10 lat i sporo serwisów miałem do tego przypisane. Widocznie najwyższy czas pożegnać się z nimi. I tak dostawałem tony spamu dziennie ![]() Ten post edytował kilas88 28.06.2010, 14:15:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Też bym zaczął od prób wyjaśnienia za co jest blokada. Dowód zawiera wiele newralgicznych danych i wymaganie ich przez o2 jest conajmniej dziwne z prostej przyczyny. Konto nie musiało zawierać przecież Twoich faktycznych danych. Jak więc zweryfikują je oni na podstawie dowodu? Poza tym jak Ci nowe oni prześlą? Pocztą?
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie też przypuszczam możliwość prób włamania się na konto (kilkanaście razy błędnie wpisane hasło i blok - atak typu Password guessing). Poza o2 korzystam z @kamilbrenk.pl, jednak konto na o2.pl mam jakieś 10 lat i sporo serwisów miałem do tego przypisane. Widocznie najwyższy czas pożegnać się z nimi. I tak dostawałem tony spamu dziennie ![]() O możliwości przekierowywania poczty słyszałeś? Poza tym na gmailu masz tyle spamu na ile pozwolisz - filtrowanie automatyczne, przez użytkownika, może nawet biała lista. ![]() @off Mogę wejść w temat tylko przez nowe posty. Taki link mam w widoku listy tematów: Kod href="o2.pl:_Konto_zostalo_zablokowane_przez_administratora_t153084.html" Ten post edytował nmts 28.06.2010, 14:34:14 -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
O możliwości przekierowywania poczty słyszałeś? Poza tym na gmailu masz tyle spamu na ile pozwolisz - filtrowanie automatyczne, przez użytkownika, może nawet biała lista. ![]() Słyszałem. Mam też skrzynkę na gmail i zrobiłem przekierowanie z gmail na o2 ![]() Też bym zaczął od prób wyjaśnienia za co jest blokada. Dowód zawiera wiele newralgicznych danych i wymaganie ich przez o2 jest conajmniej dziwne z prostej przyczyny. Konto nie musiało zawierać przecież Twoich faktycznych danych. Jak więc zweryfikują je oni na podstawie dowodu? Poza tym jak Ci nowe oni prześlą? Pocztą? ![]() ![]() ![]() ![]() Najprawdopodobniej zablokowali mi przy próbie włamania metodą brute force, bo właśnie niby tą metodą ostatnio wykradzione te maile. Hasło było względnie proste (nie zmieniane od 10 lat ![]() ![]() Sprawa wyjaśniona. Ktoś kto posiada tę bazę napisał do mnie: Cytat Niestety Twoje hasło wyciekło do internetu ( Mail: xx@o2.pl hasło: xx) Pozmieniaj hasła do wszystkiego. Niezły syf ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...) Grupa o2 Sp. z o.o. podjęła następujące działania:
1. Administracyjnie zostały zablokowane konta użytkowników znajdujących się na liście opublikowanej w internecie. 2. Użytkownicy, których konta zostały zablokowane: * przy próbie logowania za pomocą programu pocztowego (przez POP) otrzymają komunikat o błędnym haśle, * przy logowaniu przez WWW otrzymają komunikat o blokadzie administracyjnej z linkiem m.in. do formularza kontaktowego (http://kontakt.o2.pl/index.php?dzial=form&mode=form&cate_id=22). 3. Użytkowników, którzy będą mieli trudność z dostępem do swoich kont pocztowych, zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z naszym Biurem Obsługi Klienta (http://kontakt.o2.pl/index.php?dzial=form&mode=form&cate_id=22 bądź telefonicznie pod numerem 022 398-88-88). Nasi konsultanci wytłumaczą, jak należy postąpić, aby odzyskać dostęp do swojego konta. wiadomosc od o2 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Hehe... A jednak wstrzeliłem się w info o niedawnym opublikowaniu bazy loginów i haseł do części serwisów. jakby co to tutaj był artykuł o tym 2 dni temu
![]() http://di.com.pl/news/32344,0,Wycieklo_pon..._Twoje_tez.html i stąd wiedziałem o wycieku. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 04:57 |