![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chce sprawdzić wyrażeniem regularnym poprawność numeru lokalu. Napisałem takie coś:
ale nie działa ![]()
Nie wiem czy w Polsce są aż takie kosmiczne numery domów(lokali) np 121/57 ale kto wie znając urzędników. Moje pytanie brzmi jak napisać wyrażenie by sprawdzało numery domów z slashami lub bez nich w zależności czy go wpisano? Próbowałem już tak: Ma ktoś jakiś pomysł? Dziękuje z góry. Ten post edytował emil_seba 25.08.2010, 10:51:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Niektóre znaki wypada escape`ować. Skąd PHP ma znać Twoje intencje ![]() Edit: [...] Moje pytanie brzmi jak napisać wyrażenie by sprawdzało numery domów z slashami lub bez nich w zależności czy go wpisano? [...] Ten post edytował flashdev 25.08.2010, 10:40:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie ma 100% metody wykrywającej numer lokalu
Dlaczego? Ponieważ ludzie zapisują go w przeróżnych formach 1) Ulica numer_bloku/numer_mieszkania 2) Ulica numer_domu 3) Ulica numer_bloku przez numer_mieszkania 4) Ulica numer_bloku m. numer_mieszkania Oczywiście można by zadbać tylko o pierwszą wersję ale czy jest sens? Jeżeli projektujesz formularz to dodaj oddzielne pole na numer bloku i mieszkania. Jeżeli nie jest to formularz zaimplementuj 1 i 4 metodę ale to nie zwalnia Cię z obowiązku sprawdzenia wyciągniętych danych -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
działa dzięki
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zapominaj że czasem bloki mają jeszcze literki obok cyfry
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:16 |