![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż ustawiłem sobie kodowanie na ANSI, w pliku mam ustawione kodowanie: charset=iso-8859-2
I nie widać np litery "ź" Jak mozna to naprawić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak w Notepad++ ustawiłeś charset=iso-8859-2? Nie mogę tego znaleźć, a chętnie bym ci pomógł bo sam z tego programu często korzystam
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jako formatowanie dokumentu mam ANSI (Format=>Koduj w ANSI)
a kodowanie pliku html mam ustawione na iso Ten post edytował robos85 15.01.2008, 00:13:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie masz ustawione na ANSI... OK mam i rozumiem.
A teraz.. "kodowanie pliku html mam ustawione na iso" czyli masz coś takiego w samym pliku: Kod <meta content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv="content-type"/> Jeżeli tak to masz ustawione kodowanie pliku HTML w ISO, ale z edytorem Notepad++ nie ma to żadnego związku. On tak jakby nawet tego nie widzi. Rozwiń swoją myśl: "I nie widać np litery 'ź'". Czy to znaczy że nie możesz wpisać z klawiatury? (Ustawienia -> Przypisanie skrótów klawiszowych...). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak dam z klawiatury to ź widać, ale przy wyświetlniu na stronie już mam krzaczek jakiś, coś jakby romb a w nim znak zapytania
|
|
|
![]()
|
|
Proponuję zacząć kodować w UTF-8, bo Notepad++ chyba nie obsługuje standardów ISO (z resztą po co, skoro mamy unicode
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy kodowaniu jakiegokolwiek tekstu w iso polecam użyć IzyKibord. Wtedy w Notepadzie++ bedzie krzaczek a na stronie będzie juz ok
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 8 Dołączył: 23.09.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
musisz w notepad++ też ustawić ISO-8859-2
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz w notepad++ też ustawić ISO-8859-2 Notepad++ chyba nie obsługuje standardów ISO (z resztą po co, skoro mamy unicode ![]() @topic Koduj w utf8 i nie będzie problemów. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@Grabek93: Jesli nie używasz to nie mów "ustaw/zrób to i tamto". Sztosz ma rację pisząc, że Notepad++ nie obsługuje iso-8859-2 (tylko iso-8859-1, czyli latin-1). Przejdź na utf-8 to sobie oszczędzisz problemów (tylko zapisuj jako utf-8 bez BOM). Aby na stronie były polskie litery w przypadku iso-8859-2 z poziomu Notepada++ powinny one być widoczne jako krzaczki o których wspomina bartg. Sam takich kilka stron obsługuję więc uwierz, że tak niestety jest.
Powód edycji: [thek]: Pogrubienie to poprawka, bo za duży skrót myślowy zrobiłem :) thx fifi209 za wytknięcie.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thek przy kodowaniu UTF8 w notepad? Jakoś zapisuję normalnie polskie znaki i na stronie normalnie mi się wyświetlają.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tekst o krzakach tyczył iso-8859-2
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. temat z 2008, więc pewnie już sobie poradził ;]
2. @thek nie twierdzę, że nie masz racji (zapewne ją masz ![]() |
|
|
![]()
|
|
1. temat z 2008, więc pewnie już sobie poradził ;] Cenne spostrzeżenie, jakoś nie zwróciłem uwagi (chyba nie tylko ja) Temat uważam za wyczerpany i proszę odpowiednio nagrodzić archeologa. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Zaraz nagrodzę archeologa to raz, dwa że miałem starsza wersję notepada++ i najnowsza faktycznie ma możliwość ustawienia iso w zakładce Nowy dokument. trzy - temat dla pewności jeszcze zamknę
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 07:11 |