![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jakiego należy użyć operatora w sortowaniu, by kolumna znakowa została posortowana w "naturalnym porządku" tj.
Cytat 1 2 3 12 14 21 a nie, tak jak jest to domyślnie: Cytat 1
12 14 2 21 3 -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze daj konwersje do integera przed sortowaniem (ale nie wiem czy cos takiego istnieje)
pseudojezyk:
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
w ostateczności można i tak, choć wolałbym tego uniknąć, ponieważ ta kolumna zawiera dane typu
12/123/4324 i chciałbym mieć to posortowane do końca poprawnie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo rzutowanie robisz w ten sposob pole::typ
lub
Jesli rzutujesz z varchar to powinien wywalic blad. Sortowanie mozesz ustawic chyba w konfigu, kiedys ten temat byl na forum poruszony. Jesli nie znajdziesz wiem ze cos bylo na ten temat w manualu do pgadmina. @DeyV Jesli dane sa w takiej postaci to mozna by sie skusic np na jakas funkcyjke ktora np konwertuje do postaci do posortowania. Ten post edytował SongoQ 27.06.2005, 14:38:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. pisanie funkcji nie jest możliwe
2. rzutowanie nie rozwiąże mojego problemu 3. problem rozwiązuje ustawienie lokalizacji bazy danych - wraz z obsługą sortowania po polskich znakach (przynajmniej według depesza) powino zachowywać również porządek naturalny podczas sortowania liczb. Nadal jednak pozostaje pytanie - czy możliwe jest, zamiast zmian konfiguracji bazy - skorzystanie z jakiegoś własnego operatora... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co znalazlem to niestety nie ma takiej mozliwosci, niestety musisz ustawic
LC_COLLATE. Ja to wykombinowalem tak i dziala.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:08 |