Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [mysql][php]rejestrowanie sie,zablokowane pole
riquelme

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam problem,w pewnym sensie związany z mysql i php.Jeżeli za bardzo zamieszam to poniżej przedstawie cel tego.Mianowicie :mam formularz html w polami danych do rejestrowania,przycisk wyślij wysyła dane do bazy danych MySQL.Jak zablokować jedno z pól formularza,żeby było w nim zawsze rodzaj :"1".A teraz wyjaśnienie stosowania.Po zarejestrowaniu,pojawia sie strona z logowaniem.Skrypt w logowaniu działa następująco:użytkownik podaje login i hasło.Jeżeli są niepoprawne wypisuje :błędne dane,jeżeli są poprawne sprawdza czy podany login i hasło ma rodzaj 0 czy 1.0 to otwiera sie strona administratora,natomiast 1 to strona użytkownika tzn z ograniczeniami.I zależy mi właśnie żeby użytkownicy rejestrujący sie mieli zawsze rodzaj = 1.
Go to the top of the page
+Quote Post
zulus

-----

Jeżeli rodzaj użytkownika to osobne pole w bazie to nie ma problemu. Masz 2 opcje.

1.Przy rejestracji w zapytaniu SQL od razu przekazujesz domyślną wartość np:
  1. INSET INTO `users` (`login`,`pass`,`typ`,`name`,`mail`) VALUES ('jakisLogin','PASS','0','Dawid','lol@wp.pl');

2. Albo definiujesz dla pola typ wartość domyślną (np w phpMyAdmin) i że nie może być null. Wtedy smieniasz zapytanie mniej więcej tak:
  1. INSET INTO `users` (`login`,`pass`,`typ`,`name`,`mail`) VALUES ('jakisLogin','PASS',NULL,'Dawid','lol@wp.pl');
+Quote Post
riquelme

-----

Tak pole rodzaj to inne pole .Jeszcze nie sprawdzałem poprawności tej zmiany,ale czy jest możliwość że w formularzu pole rodzaj będzie zablokowane i pisało już 1 bez możliwości zmiany??
+Quote Post
zulus

-----

Możliwości masz 2:
  1. Ukryte pole, czyli <input type="hidden" value="0" name="typ" />
  2. Albo pole zablokowane do edycji: <input type="text" disabled="disabled" value="0" name="typ" />

Wyobraź sobie, że ktoś skopiuje kod twojego formularza w HTML, odblokuje to pole i zmieni wartość, a na koniec wyśle do Ciebie i będzie miał konto admina. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif)

Jeżeli chcesz wyświetlać typ, to i tak musisz sprawdzić co Ci wysłali w php.
+Quote Post
riquelme

-----

Dzięki,na szczęście strona ma jedynie forme laboratoryjną,więc nie jest i nie będzie narażona na ataki hackerów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) .Mam natomiast teraz problem ze skryptem rejestracja.php ,niby wydaje sie wszystko dobrze,a jednak.Przedstawiam kod,a błąd jaki pojawia sie umieściłem jako komentarz.I jeszcze jedno pytanie,żeby nie zakładać nowego tematu:jakie polecenia należy dodać do skryptu wyszukiwarki,żeby wyszukane dane eksportować do pliku.Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

<?
function polacz()
{
$polaczenie = mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx");
mysql_select_db("xxx", $polaczenie) or die ("Nie mozna sie połączyć");
}

function rejestracja()
{

$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$email=$_POST['email'];
$login=$_POST['login'];
$haslo=$_POST['haslo'];
$haslo2=$_POST['haslo2'];
$rodzaj=$_POST['rodzaj'];

if ($haslo != $haslo2)
{
echo "Hasła nie są takie same!";
}
polacz();
$wynik=mysql_query("SELECT * FROM users WHERE login=$login");
if ($wynik!==0)
{
echo "Już taki login istnieje!";
form_rej();
}

$data=date("j/F/Y H:i:s");
$zapis="INSERT INTO users(imie,nazwisko,email,login, haslo,rodzaj, data) VALUES($imie, $nazwisko, $email, $login, $haslo,$rodzaj, $data)";
$wynik=mysql_query($zapis);
if (!$wynik)
{
echo "Rejestracja zakończona pomyślnie";
exit;
}
else
{
echo ('Rejestracja nie powiodła sie! ');
exit;
}
}
session_start();

include('naglowek.php');
<td> //Parse error: syntax error, unexpected '<'
require_once ("rejestracja.php");
rejestracja();
</td>
?>
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.12.2025 - 19:09