![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.... Mam pustke w glowie jak zrobic narpiew przedstawie kod
Kod przedstawia wpisywanie do tabeli uzytkownicy danych. I wszystko jest ok tylko teraz chcialbym pobrac wszystkie dane z tabeli i do zmiennej array zebym potem mogl porownac np jak "nazwa" np bocian wystepuje w tabeli to np echo "wystepuje taka nazwa" a jak nie to odwrotenie. Albo zeby szukalo tylko w odpowiedniej kategori tabeli. Nie wiem czy jasno napisalem ale trudno wytlumaczyc o co mi chodzi ![]() a jeszcze czy da rade pobierania danych z kilku tabel? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 4 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html
http://pl2.php.net/mysql_fetch_array czyli podstawy obsługi bazy -------------------- /dev/ulow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wolalbym na jakims przykladzie bo tak to za zielony jestem
![]()
no teraz skrypt pobiera przez select ale jak teraz pobrane dane wpisac do zmiennej array i by potem np mogl wyswietlic za pomoca echo $array; troche wykazalem inicjatywy ![]()
kod dziala jak jest teraz echo $wiersz[0]; wyswietlaja sie imiona ale wyglda to w ten sposob DarekMarek jest ciag caly czas chcialbym zeby to bylo oddzielone spacja lub jakims znakiem no i jak teraz przeszukac zmienna $wiersz[0] w poszukiwaniu imiona darek lub marek? z gory dziekuje za wszelaka pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To napisz, by Ci oddzielało spacją. Przecież to są absolutne podstawy PHP. Sklejanie ciągów tekstowych oraz instrukcja if się kłaniają.
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Zmienne_i_tablice#Typy http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Instrukcja_if Jak sobie to przeczytasz, to będziesz już wiedział, jak sprawić, by echo wyświetliło coś jeszcze oraz że w celu sprawdzenia czy aktualnie przetwarzany wiersz zawiera imię "Darek", należy po prostu wstawić tam kod, który coś robi "jeśli zmienna zawiera słowo <Darek>". -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
jakos manual ciezko mi wchodzi wole jakies objasnione przyklady. prosze o zrozumienie jestem amator a zabralem sie za powazny serwis www hehehhe ale juz zrobilem krok dalej
po takim kodzie wyswietla sie mi w przegladarce Udało się połączyć z serwerem! => Marek Elert 663528255 => Darek Gębka 663528255 I teraz moj najwiekszy bol zeby sprawdzic czy istnieje tekst "Darek" prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<== Tutaj wypisujesz dane, jezeli masz podstawowa wiedze na temat PHP to wiesz, ze mozesz przyrownac te wartosci do dowolnych innych wartosci, wiec robisz np
gdzie X tam pozycja w tabeli, w ktorej trzymane jest imie, chociaz ja osobiscie wole uzywac aliasow, czyli np. $row['imie'] - aliasy sa take same jak nazwy kolumn w bazie danych. |
|
|
![]()
|
|
chyba cos nie dziala albo zle robie taki teraz kod
przegladarka wyzuca dało się połączyć z serwerem! => Marek Elert 663528255 => Darek Gębka 663528255nie ma darka A przeciez w $row[0] jest darek co moze byc nie tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$row[] istnieje tylko w bloku while, bo tam zostalo zadeklarowane, rowniez podstawa programowania w jakimkolwiek jezyku programowania. Proponuje wiec sprawdzenie czy jest darek przeniesc sobie wewnatrz petli while, mozesz zadeklarowac zmienna np $czy_jest_darek przed petla, wewnatrz petli while sprawdzasz czy jest darek, jezeli tak to zmieniasz $czy_jest_darek na 1. Na koncu sprawdzasz wartosc zmiennej i... chyba wiesz co zrobic
|
|
|
![]()
|
|
srednio wiem co robic ale sie domyslam troche
![]()
tak zrobilem while ale nic sie nie wyswietla wyglada to tak Udało się połączyć z serwerem! => Marek Elert 663528255 => Darek Gębka 663528255 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
tak bylo wczesniej robione luknij wyzej i nie dziala
|
|
|
![]()
|
|
srednio wiem co robic ale sie domyslam troche ![]()
tak zrobilem while ale nic sie nie wyswietla wyglada to tak Udało się połączyć z serwerem! => Marek Elert 663528255 => Darek Gębka 663528255 ... Prosze, raz jeszcze przeczytaj co napisalem, instrukcje sprawdzajaca ma byc w petli while gdzie deklarujesz $row, jezeli nie jestes tego w stanie zrozumiec to odsylam do podstaw PHP, inaczej nie dasz sobie rady, a ten temat zamieni sie w pisanie strony za Ciebie. Raz jeszcze, instrukcja sprawdzajaca (ta, ktora miales) zmodyfikuj tak, by ustawiala jakas zmienna na wartosc, dzieki ktorej sprawdzisz czy darek istnieje, cale sprawdzenie wstaw do while, ktore juz masz, na koncu kodu wstaw sprawdzenie, czy wartosc zmiennej jest taka jaka ustawiles, jezeli tak - darek istnieje |
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie jestes wielki dziala super jak nalezy. pozdro
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 4 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak pseudokodem troche...
Kod $isExist = null; while($row = ...) { if($row[] == szukana_wartosc) $isExist = true } if(isExist == true) robisz_co_chcesz edit: spóźniony ![]() Ten post edytował ulow 31.01.2011, 23:26:25 -------------------- /dev/ulow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote name='de_gie' date='31.01.2011, 22:58:15 ' post='832699']
srednio wiem co robic ale sie domyslam troche ![]()
pewnie ci wyświetli go nawet kila razy zrób tak jak kolega niżej radzi Ten post edytował kadlub 31.01.2011, 23:30:50 |
|
|
![]()
|
|
tak nie dokonca dziala bo
minowicie dwa razy wyswietla sie nie ma darka Udało się połączyć z serwerem! => Marek Elert 663528255nie ma darka => Darek Gębka 663528255nie ma darka |
|
|
![]()
|
|
bo sprawdzenie wykonuje się tyle razy ile masz pobranych rekordów. naprawdę wystarczy poczytać trochę manual i wszystko będzie jasne
![]() zrób tak jak Zikerus i ja Ci mówiliśmy: stwórz zmienną i jeżeli Darek czy co tam chcesz istnieje przypisz true, 1, etc i przerwij działanie pętli, a jeżeli nie ustaw ją na false, 0. -------------------- /dev/ulow
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.05.2025 - 10:57 |