![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2007 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
stworzyłem dwie tabele o nazwie MATERIAŁY z kolumnami: idMaterialu, NazwaMaterialu, idKategoriiMaterialu oraz KATEGORIEMATERIALOW z kolumnami: idKategoriiMaterialu, NazwaKategorii. Mój problem polega na tym, że proboje wyświetlić wybrany materiał z tabeli MATERIAŁY w taki sposób aby było widać wybranego NazwęMateriału oraz przypisaną do niego NazwęKategorii. Zrobiłem taki skrypt:
Czy ktoś będzie potrafił przerobić ten skrypt tak aby działał poprawnie?
Powód edycji: Dodaje tag /~strife/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat MATERIAŁY z kolumnami: idMaterialu, NazwaMaterialu, idKategoriiMaterialu oraz KATEGORIEMATERIALOW z kolumnami: idKategoriiMaterialu, NazwaKategorii. Mój problem polega na tym, że proboje wyświetlić wybrany materiał z tabeli MATERIAŁY w taki sposób aby było widać wybranego NazwęMateriału oraz przypisaną do niego NazwęKategorii. Zrobiłem taki skrypt: Witam, jeżeli dobrze zrozumiałem to zapytanie mogłoby wyglądać tak :
Wtedy jedną zmienną odwołujesz sie do wszystkich kolumn z materiałów (materiały.*) a z kategorii wybrane jest tylko NazwaKategorii (kategorie.NazwaKategorii). Załatwiasz wtedy całość jednym zapytaniem. Jak masz problemy ze zrozumieniem działania takiego zapytania, to zamiast w skrypcie powpisuj je bezposrednio do bazy (phpmyadminem najłatwiej, jeżeli masz) i zobacz co wyskakuje. Ten post edytował maziak 15.08.2007, 12:58:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2007 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) zrobiłem tak jak mi polecono
i działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) --- Ale nie dodałeś tagu do tematu, tak jak Cię proszono, nastęnym razem dostosuj się do tego ; ) --- ~strife |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:34 |